Hyppää sisältöön
Media

Rakennusalan suhdanneryhmä
Rakentamisen kasvuvauhti hidastuu maltillisesti

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2017 10.02
Tiedote

Rakennusalan suhdanneryhmä (Raksu) on julkaissut arvionsa rakentamisesta vuosille 2017–2018. Rakentamisen kasvu on hidastumassa viime vuoden poikkeuksellisen kovasta vauhdista. Raksu arvioi koko rakentamisen tuotannon kasvavan 1–3 % vuonna 2017.

Viime vuonna aloitettiin yli 37 000 asunnon rakentaminen. Rakentaminen veti viime vuonna myös koko talouden työllisyyden selvään kasvuun.

Rakennuslupakehitys on jatkunut erittäin vahvana loppuvuonna 2016. Erityisesti kerrostalojen luvat ovat kasvaneet. Alkuvuosi näyttää hyvältä, mutta epävarmuutta ennusteeseen tuo asuntosijoittajien käyttäytyminen. Uusia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja valmistuu tänä vuonna markkinoille huomattavasti edellisvuosia enemmän. Sijoittajapäätösten mahdollisesti muuttuessa kerrostaloasuntoaloitukset voivat vähetä nopeasti ja siksi isot vaihtelut ovat mahdollisia.

Vuonna 2018 kasvun arvioidaan jäävän hitaaksi tai jopa kääntyvän laskuun, ollen -1 – +2 %:n välillä. Raksun ennuste tämän vuoden asuntoaloituksille on 32 000 – 34 000 asuntoa. Ensi vuodelle arvioidaan asuntoaloituksia olevan muutama tuhat kuluvaa vuotta vähemmän. Muu talonrakentaminen vähenee viime vuodesta isojen teollisuusrakennusinvestointien valmistuessa.

Maa- ja vesirakentamisen kasvun arvioidaan tänä vuonna hidastuvan 1-2 %:iin. Ensi vuonna erityisesti teollisuusrakentaminen voi vauhdittua uudelleen muun muassa suunniteltujen suurten havusellutehdas- ja ydinvoimalahankkeiden mahdollisesti käynnistyessä. Korjausrakentamisen ennustetaan kasvavan 1-2 % tänä ja ensi vuonna.

Alueellisesti rakentaminen painottuu vahvasti pääkaupunkiseudulle sekä Tampereelle, mutta myös muilla yliopistopaikkakunnilla arvioidaan rakentamisen kehittyvän edelleen melko myönteisesti.

Rakennusalan työllisten määrän arvioidaan kasvavan jonkin verran viime vuoteen verrattuna. Koska kasvu on paikoin epätasaista, työvoimapulaa voi ilmetä alueellisesti.

Raportti: Rakentaminen 2017-2018

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Sari Sontag, p. 02955 30181, [email protected]