Hyppää sisältöön
Media

Selvityshenkilö hyödyntää ministeriöiden taustaselvityksiä hallituksen linjausehdotusta laatiessaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2015 13.06
Tiedote

Valtiovarainministeriö on pyytänyt ministeriöitä laatimaan toimialojansa koskevat taustaselvitykset liittyen tehtävien siirtoon itsehallintoalueille. Taustaselvitykset pyydettiin toimittamaan valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistamisen ja yhteensovituksen selvityshenkilönä toimivan ministeri Lauri Tarastin käyttöön 18.12. mennessä.

Päivitetty 11.1.: Tarasti luovuttaa ehdotuksensa ministeri Vehviläiselle 26.1.

Selvityshenkilö hyödyntää ministeriöiden taustaselvityksiä laatiessaan ehdotusta hallituksen linjaukseksi valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta.  Selvitykset otetaan huomioon myös silloin, kun laaditaan ehdotusta lainsäädännön periaatteiksi itsehallintoalueiden tehtävistä itsehallintoaluelain valmistelua varten.  Selvityshenkilö luovuttaa ehdotuksensa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle 26.1.2016.  Hallitus tekee valtion aluehallintoa ja maakuntahallintoa koskevan yhteensovituslinjauksensa tammikuun loppuun mennessä.

Ministeriöiden taustaselvitykset julkaistaan saapumisjärjestyksessä sekä valtioneuvoston hankerekisterissä (VM118:00/2015) että sote- ja aluehallintouudistuksen alueuudistus.fi -verkkosivuilla.

Taustaa

Hallitus päätti 7. marraskuuta sote-uudistuksen jatkosta ja itsehallintoalueista. Hallituksen linjausten mukaisesti itsehallintoalueet perustetaan monitoimialaisiksi. Valtiovarainministeriö pyysi hallituksen päätökseen perustuen 27. marraskuuta ministeriöitä selvittämään toimialaansa koskien ELY-keskuksia ja maakuntien liittoja koskevat säädökset ja niihin perustuviin tehtäviin kytkeytyvät resurssit. Ministeriöiden tuli arvioida myös muiden tehtävien siirtoa itsehallintoalueille sekä valtiolle jäävien tehtävien järjestämistapoja.

Ministeriöiden selvitykset alueuudistus.fi -sivustolla

Tarasti valmistelee aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistamista (tiedote 2.12.)

Lisätietoja:

Selvityshenkilö, ministeri, Lauri Tarasti, puh. 050 5687 300
Hallitusneuvos Tarja Hyvönen, puh. 02955 30147, [email protected]
Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki, puh. 02955 30129, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Mikko Saarinen, puh. 02955 30047, [email protected]

Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka Kunta-asiat aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto reformit