Hyppää sisältöön
Media

EU-hankkeet
Suomen hyvän hallinnon ja tasapainoisen kuntatalouden hanke käynnistyi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2022 13.26
Uutinen

Euroopan neuvoston Center of Expertise on käynnistänyt Suomessa kansainvälisen, hyvän kunta- ja hyvinvointialuehallinnon ja tasapainoisen kuntatalouden kehittämisen hankkeen. Hanke kestää kaksi vuotta, ja sitä rahoittaa myös Euroopan komission Rakenneuudistusten tuen pääosasto (DG Reform). Valtiovarainministeriö toimii hankkeen pääkumppanina Suomessa.

Hankkeen tavoitteena on osaltaan vahvistaa kuntien ja alueiden edellytyksiä kehittyä parantamalla viranomaisten tietoisuutta, osaamista ja taitoja.

Hankkeessa tuotetaan raportteja politiikkaesityksineen, hyödynnetään uusia hallinnon kehittämisen työkaluja ja järjestetään koulutuksia. Sen selvitysraportit suosituksineen käsittelevät seuraavia kolmea teemaa:

  • tehtävänjaon ja toimintatapojen kehittämistä paikallisella ja alueellisella tasolla, sisältää myös kansainvälisiä esimerkkejä alueista tai kunnista, joilla on keskenään erilaisia tehtäviä 
  • paikallisen taloudellisen vallan vahvistamista ja kuntien ja alueiden taloudellista itsehallintoa 
  • kaupunkiseudun hallinnon ja kaupunkisuunnittelun kehittämistä myöhemmin valittavalla esimerkkialueella.

Lisäksi hankkeen tuotoksina sovelletaan ja hyödynnetään eurooppalaisten hyvän hallinnon työkalujen käyttöönottoa suomalaisten viranomaisten kanssa ja järjestetään erilaisia koulutuksia. 

Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Varsinais-Suomen ja Keski-Suomen hyvinvointialuevalmistelijat sekä niiden maakuntien kunnat, useat eri ministeriöt, Sitra ja Suomen Kuntaliitto. 

Lisätietoja: 
neuvotteleva virkamies Markku Mölläri, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30281, markku.mollari(at)gov.fi
neuvotteleva virkamies Suvi Savolainen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30122, suvi.savolainen(at)gov.fi
projektipäällikkö Lia Magnaguagno, Euroopan neuvoston Center of Expertise, lia.magnaguagno(at)coe.int (englanniksi)

Rahoitettu Euroopan unionin teknisen tuen ohjelmasta.