Hyppää sisältöön
Media

Suomi ajaa EU:lle maltillista budjettia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2022 8.16
Tiedote
EU:n neuvoston Europa-rakennus Brysselissä.

EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti pyrkivät perjantaina 11. marraskuuta sopuun unionin budjetista ensi vuodelle.

Suomi pitää tärkeänä, että EU-budjetilla vastataan unionin nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Suomi korostaa EU:n vahvaa poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainalle. Unionin ilmastotavoitteita pitää pyrkiä toteuttamaan myös budjetin ohjelmien kautta.

Rahoitustarpeet tärkeysjärjestykseen

Suomi pitää keskeisenä, että EU-budjetti noudattaa hyvän taloushallinnon ja kurinalaisen budjetoinnin periaatteita. Varojen käytön pitää perustua realistisille tarpeille, ja tarvittaessa eri rahoitustarpeita on asetettava tärkeysjärjestykseen. Kun budjetin otsakkeisiin sisältyy riittävästi liikkumavaraa, unioni kykenee vastaamaan ennakoimattomiin menoihin rahoituskehyksen rajoissa.

Rahoituskehyksen 2021–2027 enimmäismääriä pitää Suomen mielestä noudattaa sitoumuksissa ja maksuissa. Suomi pyrkii tätä kautta vaikuttamaan unionin menoihin ja siten myös Suomen EU-maksujen tasoon, jotta Suomen nettomaksuosuus säilyy kohtuullisena ja oikeudenmukaisena.

Jäsenmaat ja parlamentti etsivät yhteisymmärrystä

EU:n jäsenmaat käsittelevät talousarviota budjettineuvoston kokouksessa Brysselissä. Suomea edustaa valtiosihteeri Katri Makkonen.

Samassa yhteydessä kokoontuu sovittelukomitea, jossa neuvosto ja parlamentti etsivät yhteisymmärrystä budjetista.  Sovitteluaika päättyy maanantaina 14. marraskuuta. Jos sopua ei synny sovitteluaikana, Euroopan komissio antaa uuden budjettiehdotuksen.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Johanna Makkonen, puh. 0295 160 587, johanna.makkonen(at)gov.fi

Valtiovarainministerin erityisavustaja Sanna-Helena Fallenius, puh. 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Talouspolitiikka