Hyppää sisältöön
Media

Valtiosopimukset
Suomi ja Viro sopivat väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2022 15.20
Tiedote
Kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets.
Viron sisäministeri Lauri Läänemets ja kuntaministeri Sirpa Paatero

Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet sopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Sopimuksella syvennetään maiden välistä digitaalista yhteistyötä.

Kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets allekirjoittivat Helsingissä 21. syyskuuta maiden välisen valtiosopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Sopimusta on neuvoteltu maiden kesken vuodesta 2016, jolloin Suomi esitti aloitteen sopimuksen solmimisesta.

"On hienoa, että tämä sopimus on viimein allekirjoitettu. Se on tärkeä merkkipaalu rajat ylittävän digitaalisen yhteistyön syventämisessä, ja sen pohjalle voidaan rakentaa entistä parempia julkisia palveluja kummassakin maassa", sanoo ministeri Paatero.

"Väestötietojen vaihto on hyvä esimerkki asiasta, jossa me voimme yhdessä Suomen kanssa toimia suunnannäyttäjänä monelle muulle EU:n jäsenmaalle. Yhteistyömme konkreettinen tavoite pidemmällä aikavälillä on taata ihmisille pääsy kotipaikkaan perustuviin palveluihin ja tukiin ilman, että heidän tarvitsisi selvittää tiensä hyödyttömän byrokraattisen sokkelon läpi", toteaa ministeri Läänemets.

Suomi ja Viro ovat tehneet yhteistyötä digitalisaation saralla jo vuosien ajan. Väestötietoja on vaihdettu jo vuodesta 2005 väestötietoviranomaisena toimivan Viron sisäministeriön ja Suomen Digi- ja väestötietoviraston välisen hallintosopimuksen nojalla, mutta uuden sopimuksen myötä tietojen vaihdosta tehdään säännöllisempää ja kattavampaa. Sähköisen väestötietojen vaihdon pohjalle voidaan jatkossa kehittää myös uusia yhteistyön muotoja.

Sopimus helpottaa maiden välillä muuttavaa

Kun sopimus on tullut voimaan, maasta toiseen muuttavan henkilön perustiedot voidaan toimittaa väestötietoviranomaiselta toiselle luotettavasti sähköisessä muodossa. Samalla määritellään henkilön kotipaikka niin, ettei hän voi jäädä ilman kotipaikkaa eikä hänellä voi olla kotipaikkaa kummassakin maassa samaan aikaan. Lisäksi tietojen vaihtoa laajennetaan koskemaan Suomen ja Viron kansalaisten lisäksi myös maissa asuvia muiden maiden kansalaisia.

Koska sopimus sisältää lainsäädännön alaan kuuluvia määräyksiä, on eduskunnan hyväksyttävä sopimus ennen kuin tietojen vaihtaminen voidaan aloittaa ja sopimus voi tulla voimaan. Hyväksymistä koskeva hallituksen esitys on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle syyskuun loppuun mennessä ja itse esitys annetaan eduskunnalle vielä tämän vuoden aikana. Sopimuksen voimaantuloon vaikuttaa myös sen teknisen toteuttamisen vaatima aika. Sopimus tulisi voimaan aikaisintaan syksyllä 2023.

Lisätietoja: 
Neuvotteleva virkamies Antti Helin, p. 02955 30609, antti.helin(at)gov.fi
Kuntaministerin erityisavustaja Valtteri Aaltonen, p. 02955 30399, valtteri.aaltonen(at)gov.fi