Hyppää sisältöön
Media

Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyvät Digi- ja väestötietovirastoksi vuoden 2020 alusta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2019 11.44
Tiedote

Laki Digi- ja väestötietoviraston perustamisesta on vahvistettu tänään tasavallan presidentin esittelyssä. Laki tulee voimaan 1.1.2020, jolloin Suomessa aloittaa toimintansa uutena virastona Digi- ja väestötietovirasto.

Virasto syntyy, kun Väestörekisterikeskuksen, maistraattien sekä Itä-Suomen aluehallintovirastossa toimivan maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön tehtävät yhdistetään uudeksi kokonaisuudeksi Väestörekisterikeskukseen. Samalla Väestörekisterikeskuksen nimi muutetaan Digi- ja väestötietovirastoksi.

Tehtävänä edistää digitalisaatiota ja yhdenmukaistaa toimintatapoja

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin. Toiminnassa painottuvat erityisesti valtakunnalliset toimintatavat, yhtenäiset käytännöt ja digitaalisten toimintatapojen tuomat mahdollisuudet. Virastosta tulee valtakunnallinen viranomainen, joka toimii useissa alueellisissa toimipisteissä.

”Uudistuksen tavoitteena on edistää digitalisaatiota ja julkisen hallinnon sähköisiä palveluita sekä kehittää julkisen hallinnon yhteistyötä asiakaspalvelussa. Viraston nimi kertoo sen keskeisestä tehtävästä digitalisaation suunnannäyttäjänä”, sanoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

”Digi- ja väestötietovirastosta muodostuu aktiivinen ja laaja-alainen digitalisaatiota edistävä toimija. Tavoitteena on, että pystymme yhdistymisen myötä tarjoamaan kansalaisille nykyistä kokonaisvaltaisempia, elämäntilannelähtöisiä palveluja sekä edistämään voimakkaasti julkisen hallinnon ja koko suomalaisen yhteiskunnan digitalisaatiota. Nyt, kun laki on vahvistettu, viraston toiminnan organisointi lähtee toden teolla liikkeelle”, kertoo Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja ja Digi- ja väestötietoviraston tuleva pääjohtaja Janne Viskari.

Digi- ja väestötietoviraston perustamista koskeva laki julkaistaan kokonaisuudessaan Hallituksen esitykset ja päätökset -sivulla.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Janne Viskari, Väestörekisterikeskus, p. 0295 535 022, janne.viskari(at)vrk.fi

Tietojohtaja Irja Peltonen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 138, irja.peltonen(at)vm.fi

Digitalisaatioyksikön päällikkö, tietohallintoneuvos Maria Nikkilä, valtiovarainministeriö p. 0295 530 514, maria.nikkila(at)vm.fi

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi

Mitä Väestörekisterikeskus ja maistraatit tekevät?

Väestörekisterikeskus ja maistraatit tuottavat tällä hetkellä monipuolisesti palveluita viranomaisille, yrityksille ja kansalaisille. Väestörekisterikeskus vastaa erityisesti Suomi.fi-palveluista, julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijapalveluista sekä väestötietojärjestelmän kehittämisestä ja varmennepalveluista.

Maistraatit toimivat yhdessä Väestörekisterikeskuksen kanssa väestötietojärjestelmän rekisterinpitäjinä ja niiden vastuulle kuuluu laaja kirjo erilaisia oikeusturvapalveluita sekä yleishallinto- ja palvelutehtäviä. Maistraatit toimivat muun muassa holhousviranomaisena ja hoitavat julkisen notaarin tehtäviä, siviilivihkimisiä ja kaupanvahvistuksia.

Anu Vehviläinen Digitalisoituminen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT