Hyppää sisältöön
Media

Valtio pääomittaa Suomen Kaasuverkko Oy:tä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2021 14.47
Tiedote
Kuva: Gasgrid Finland

Valtioneuvosto oikeutti tiistaina 29. kesäkuuta valtiovarainministeriön pääomittamaan Suomen Kaasuverkko Oy:tä enintään 257 miljoonalla eurolla. Määräraha pääomitusta varten sisältyy kolmanteen lisätalousarvioon.

Suomessa kaasun siirrosta vastaa Gasgrid Finland Oy. Valtio omistaa osan yhtiöstä suoraan ja osan Suomen Kaasuverkon kautta. Suomen Kaasuverkolla oli pankkilainaa lähes 288 miljoonaa euroa, jota se on lyhentänyt Gasgridiltä saaduilla osingoilla.

Valtionvelka edullisempaa kuin pankkilaina

Valtio ottaa pääomitusta varten velkaa, ja Suomen Kaasuverkko maksaa pääomituksen avulla pankkilainansa pois. Lainanhoitokulut pienenevät, koska valtionvelan korko on alhaisempi kuin pankkilainan. 

Kyseessä on valtion budjettikehyksen ulkopuolinen finanssisijoitus. EU-määritelmän mukainen valtionvelka (EDP) ei kasva, kun Suomen Kaasuverkon pankkilaina muunnetaan valtionvelaksi. Budjettitalouden velka sen sijaan kertaluonteisesti kasvaa.

Gasgridiin liittyy strategisia intressejä, joiden vuoksi valtion tulee pysyä vahvana omistajana. 

Omistusrakennetta selkeytetään

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut, että pääomituksen jälkeen Suomen Kaasuverkko sulautetaan Gasgridiin. Sen jälkeen valtio omistaisi Gasgridin suoraan. Valtiovarainministeriö tuo asian ratkaistavaksi valtioneuvoston yleisistuntoon.

Lisätietoja:

Finanssineuvos Urpo Hautala, puh. 02955 30276, urpo.hautala(at)vm.fi