Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti Kanta-Hämeen ja Pohjois-Savon hyvinvointialueiden lainanottovaltuuden muuttamisesta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2022 14.17
Tiedote

Valtioneuvosto on päättänyt muuttaa Kanta-Hämeen ja Pohjois-Savon hyvinvointialueiden vuoden 2023 lainanottovaltuutta. Kanta-Hämeen muutetun valtuuden määrä on noin 299 miljoonaa euroa. Pohjois-Savon muutetun valtuuden määrä on noin 246 miljoonaa euroa.

Alueet hakivat lainanottovaltuuden muuttamista, koska valtioneuvoston kesällä päättämä valtuus ei ollut riittävä kattamaan niiden kaikkia investointisuunnitelman mukaisia välttämättömiä investointihankkeita.

Valtioneuvosto asetti lainanottovaltuuden muuttamiselle ehtoja, jotka liittyvät investointien välttämättömyyteen. Alueiden on myös laadittava talouden tasapainottamisohjelmat.

Valtioneuvosto päättää vuosittain valtiovarainministeriön esityksestä hyvinvointialueen tilikausittaisen valtuuden määrästä pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Lainanottovaltuutta voidaan muuttaa, jos investoinnit ovat välttämättömiä lainsäädännössä edellytettyjen palvelujen turvaamiseksi eikä niitä ole mahdollista rahoittaa muulla tavalla. 

Lainanottovaltuuden muutos valmistellaan valtuuden muutosta hakeneen hyvinvointialueen ja ohjaavien ministeriöiden edustajista koostuvassa ryhmässä.

Lisätietoja:
Finanssineuvos Pasi Leppänen, puh. 02955 30564, pasi.leppanen(at)gov.fi (Kanta-Hämeen lainanottovaltuus)
Finanssineuvos Ville Salonen, puh. 02955 30388, ville.salonen(at)gov.fi  (Pohjois-Savon lainanottovaltuus)