Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeriö ehdottaa lakimuutoksia valtionavustustoiminnan tietojärjestelmän käyttöönottamiseksi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2020 10.47
Tiedote

Valtionapuviranomaisille kehitetään yhteisiä tietojärjestelmäpalveluja. Niiden käyttöönotto edellyttää muutoksia sekä valtionavustuslakiin että Valtiokonttorista annettuun lakiin.

Valtionavustustoimintaa digitalisoidaan, jotta valtionavustusten hakeminen ja myöntäminen olisi entistä sujuvampaa. Valtionavustuksia myöntäville viranomaisille kehitetään yhteisiä tietojärjestelmäpalveluja, mikä parantaa valtionavustustoimintaa koskevan tiedon hallintaa ja hyödyntämistä, kuten valtionavustusten vaikuttavuuden osoittamista ja avustusten kohdentamista. 

Valtionapuviranomaisten yhteisten tietojärjestelmäpalveluiden eli valtionavustustoiminnan tietojärjestelmän käyttöönotto edellyttää lakimuutoksia. 

Valtionavustuslakiin lisättäisiin säännökset valtionavustustoiminnan tietojärjestelmästä sekä siihen tallennettavien tietojen säilytyksestä ja arkistoinnista. 

Valtionavustustoiminnan tietojärjestelmän muodostavat 

  • valtionavustushakujen julkaisemisen ja asioinnin (haeavustuksia.fi) 
  • valtionavustustietojen julkaisemisen ja käytön (tutkiavustuksia.fi) sekä 
  • valtionavustusten käsittelyn ja hallinnan digitaaliset palvelut. 

Niiden lisäksi valtionavustuslakiin ehdotetaan uusia säännöksiä valtionapuviranomaisten tiedonhallinta- ja tietosuojavelvoitteista sekä valtionavustustoimintaa koskevan tiedon tallentamisesta. 

Lisäksi Valtiokonttorille ehdotetaan uutta lakisääteistä palvelutehtävää. Valtiokonttori vastaa valtionavustustoiminnan tietojärjestelmäpalveluista. 

Lakimuutos ei välittömästi edellytä uuden valtionavustustoiminnan tietojärjestelmän käyttöönottoa, mutta tarkoituksena on, että se otetaan vaiheittain käyttöön koko valtionhallinnossa. Valtionapuviranomaisten toimivalta ja tehtävät valtionavustusten myöntämisessä säilyvät ennallaan.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1. syyskuuta 2021. 

Valtiovarainministeriö lähetti lakiluonnoksen lausuntokierrokselle tiistaina 22. joulukuuta. Lausuntoaika päättyy 5. helmikuuta 2021. Lausuntopyyntö on julkaistu lausuntopalvelu.fi:ssä. 

Lisätietoja: 
Lainsäädäntöjohtaja Jouko Narikka, puh. 0295 530 017, jouko.narikka(at)vm.fi 
Hankejohtaja Tuula Lybeck, puh. 0295 530 595, tuula.lybeck(at)vm.fi