Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeriö selvitti OECD:n tuloverohankkeen vaikutuksia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2021 15.58
Tiedote

Valtiovarainministeriö on tehnyt valtiovarainvaliokunnalle selvityksen talousjärjestö OECD:n kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishankkeesta. Selvityksen mukaan OECD:n ehdotukset muuttaisivat kansainvälisen yritysverotuksen periaatteita merkittävällä tavalla.

Talousjärjestö OECD:ssä on käynnissä laaja kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishanke. Siihen sisältyy kaksi sääntelykokonaisuutta: verotusoikeuden uudelleen allokointi ja globaali minimiverotaso. 

Valtiot määrittävät keskinäisillä verosopimuksillaan sen, miten valtioiden verotusoikeus jakaantuu kansainvälistä toimintaa koskien. Verotusoikeuden uudelleen allokointia koskeva ehdotus merkitsisi, että niin sanotut markkinavaltiot eli valtiot, joissa on esimerkiksi kuluttajia tai käyttäjiä, saisivat enemmän verotusoikeutta. 

Toisen sääntelykokonaisuuden, globaalin minimiverotason, tavoitteena on varmistaa, että yritykset maksavat kansainvälisesti tietyn minimimäärän veroa.

Ehdotetut muutokset edellyttäisivät muutoksia lainsäädäntöön ja sopimuksiin

Valtiovarainministeriö on laatinut OECD-hankkeesta selvityksen valtiovarainvaliokunnalle. Selvityksen mukaan OECD:n ehdotuksissa on kyse laajasta kokonaisuudesta, joka toteutuessaan uudistaisi kansainvälisen yritysverotuksen sääntelyä huomattavalla tavalla. Ehdotettujen muutosten toimeenpano edellyttäisi Suomessa muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön sekä kansainvälisiin sopimuksiin. Uudella sääntelyllä olisi myös taloudellisia ja hallinnollisia vaikutuksia. 

Asian käsittelyyn osallistuu yli 130 valtiota Suomen ohella. Ratkaisua tavoitellaan kesällä järjestettävässä kokouksessa. 

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Leena Aine, puh. 02955 30032, leena.aine(at)vm.fi
Neuvotteleva virkamies Jaana Mikkola, puh. 02955 30665, jaana.mikkola(at)vm.fi