Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit jatkavat keskustelua talouspolitiikan koordinaatiosta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2023 14.30
Tiedote
Valtiovarainministeri Annika Saarikko keskustelee Ruotsin valtiovarainministerin Elisabeth Svantessonin ja Luxemburgin valtiovarainministerin Yuriko Backesin kanssa.
Arkistokuva: EU

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea euroryhmässä maanantaina 13. helmikuuta sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa tiistaina 14. helmikuuta. Molemmat kokoukset järjestetään Brysselissä.

Euroopan komissio julkisti 9. marraskuuta tiedonannon talouspolitiikan koordinaation arvioinnista, jossa tarkastellaan muun muassa EU:n finanssipoliittisia sääntöjä. Tässä neuvoston kokouksessa valtiovarainministerit keskustelevat aiheesta toista kertaa.

Ministerien odotetaan keskustelevan siitä, tuodaanko keskipitkän aikavälin näkökulma mukaan finanssipolitiikan suunnitteluun. Lisäksi esille noussee velkakestävyyden rooli säännöissä. Suomi pitää näitä asioita tärkeinä, minkä lisäksi Suomi korostaa edelleen finanssipolitiikan sääntöjen yksinkertaistamista.

Venäjän hyökkäysota nousee esiin, kun ministerit keskustelevat sen vaikutuksista EU:n talouteen ja rahoitusmarkkinoihin. Komission on tarkoitus kertoa ministereille pakotteiden toimeenpanosta ja vaikutuksista.

Euroryhmä keskustelee euroalueen

  • energiamarkkinoiden kehityksestä ja sen vaikutuksesta finanssipolitiikkaan
  • työmarkkinoista
  • talouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksestä sekä politiikkatoimien koordinoinnista.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Ministerin erityisavustaja Sanna-Helena Fallenius, puh. 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Annika Saarikko Talouspolitiikka