Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät ilmastostrategiaa ja EMUn syventämistä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2019 14.33
Tiedote
Mika Lintilä.

Euroryhmä jatkaa torstaina 13. kesäkuuta keskustelua EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventämisestä. Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston aiheena on perjantaina muun muassa EU:n ilmastostrategia. Suomea edustaa Luxemburgissa valtiovarainministeri Mika Lintilä.

EMUn kehittäminen nousee esille euroryhmässä, kun ministerit valmistelevat ensi viikon eurohuippukokousta. Keskustelu käydään laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat paitsi Britannia.

Euroryhmä keskustelee euroalueen talousarviovälineen käyttötavoista, hallinnosta ja rahoituksesta. Ministerit pyrkivät sopimaan mahdollisimman monista asioista ja erittelemään kysymykset, jotka tulee ratkaista huippukokouksessa. Suomen mielestä talousarviovälineen tulee olla osa EU:n rahoituskehystä ja sillä voidaan tukea jäsenmaiden kilpailukykyä ja lähentymistä.

Toinen EMU-asia euroryhmässä on Euroopan vakausmekanismin kehittäminen. Ministerit käsittelevät muun muassa menettelyjä pankkien kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyn päätöksenteossa ja jäsenmaiden mahdollisissa velkajärjestelyissä.

Taustatietoa EMUn syventämisestä (neuvoston sivut)

Pankkiunionia viimeistellään

Euroryhmä käsittelee laajennetussa kokoonpanossa myös pankkiunionin viimeistelyä. Esillä on pankkien kriisinratkaisun maksuvalmiusrahoitus ja eurooppalainen talletussuoja.

Muita euroryhmän aiheita ovat Kansainvälisen valuuttarahaston arvio euroalueen taloudesta (artikla IV -konsultaatio), työohjelma loppuvuodelle ja Kyproksen rahoitustukiohjelman jälkeinen seuranta. Lisäksi ministerit keskustelevat kasvusta ja työllisyydestä epätasa-arvon näkökulmasta.

Euroryhmän aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Nettopäästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto keskustelee EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta. Suomi pitää tärkeänä, että EU saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Suomi korostaa myös päästökauppaa ja ilmastopolitiikan kustannustehokkuutta.

Lisäksi ministerit keskustelevat maakohtaisten suositusten talouspoliittisista näkökohdista.

EU:n komission tiedote ilmastostrategiasta (28.11.2018)
EU:n komissio arvioi Suomen julkista taloutta (uutinen 5.6.)
Neuvoston aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi
Finanssiasiantuntija Jouni Sinivuori, puh. 02955 30463, jouni.sinivuori(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Mika Lintilä Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka