Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät maakohtaisia suosituksia ja pankkiunionin syventämistä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2022 14.32
Tiedote
Valtiovarainministeri Annika Saarikko EU-kokouksessa.
Kuva: EU

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea euroryhmässä torstaina 16. kesäkuuta sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa (Ecofin) seuraavana päivänä. Molemmat kokoukset järjestetään Luxemburgissa.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto käsittelee maakohtaisia suosituksia jäsenmaille. Suositukset ovat osa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa, jossa koordinoidaan jäsenmaiden talouspolitiikkaa. 

Suomelle annettavien suositusten aiheina ovat

  • finanssipolitiikka ja sosiaaliturvauudistus
  • elpymis- ja palautumissuunnitelman ja koheesiopolitiikan toimeenpano
  • riippuvuuden vähentäminen fossiilisista polttoaineista.

Seuraavaksi suosituksia käsittelee Eurooppa-neuvosto eli EU:n huippukokous. Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto hyväksyy ne heinäkuussa.

Euroryhmä keskustelee pankkiunionista

Valtiovarainministerit käsittelevät euroalueen laajentumista sekä neuvostossa että euroryhmässä. Kroatia on ilmoittanut pyrkivänsä euron käyttöönottoon vuoden 2023 alusta. Suomi pitää oikeana Euroopan komission ja Euroopan keskuspankin arviota siitä, että Kroatia täyttää euron käyttöönottoon vaadittavat kriteerit.

Euroryhmä käsittelee myös pankkiunionin syventämistä. Ryhmä keskustelee aiheesta laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat. 

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 0295 530 049, susanna.ikonen(at)gov.fi 
Ministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. 

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Annika Saarikko Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka