Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiovarainministerit käsittelevät pankkipakettia ja Kreikan tilannetta

Valtiovarainministeriö
9.3.2018 15.00
Tiedote
Petteri Orpo Brysselissä 19.2.2018.
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa pankkien riskien vähentämistä tavoittelevaa pakettia sekä verosuunnitteluun liittyvien tietojen julkistamissääntöjä tiistaina 13. maaliskuuta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä. Euroryhmä keskustelee maanantaina Kreikan tilanteesta. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio antoi marraskuussa 2016 ehdotuksen pankkipaketista, joka sisältää vakavaraisuusasetuksen, yhteistä kriisinratkaisumekanismia koskevan asetuksen, vakavaraisuusdirektiivin sekä pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivin.

Käsiteltävänä olevat esitykset vakavaraisuussääntelystä ja kriisinratkaisulainsäädännöstä kytkeytyvät keskusteluun pankkiunionin syventämisestä.

Neuvosto pyrkii saavuttamaan asiasta poliittisen yhteisymmärryksen. Suomen näkemys on, että yhteistä talletussuojaa ja kriisinratkaisurahaston pysyvää varautumisjärjestelyä kohti voidaan edetä vasta konkreettisen ja selvästi todennetun pankkisektorin riskien vähentämisen ja tasaamisen jälkeen.

Suomen, Alankomaiden, Irlannin, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Tanskan ja Viron valtiovarainministerit ottavat yhdessä kantaa talous- ja rahaliiton (EMU) kehittämiseen (yhteinen kannanotto 6.3.)

Verosuunnittelujärjestelyjen ilmoittaminen ja tietojenvaihto

EU:n komissio esittelee neuvostolle ehdotuksensa automaattisesta tietojenvaihdosta verotuksen alalla. Ehdotus toisi ensisijaisesti verotuksen alalla toimiville välittäjille velvollisuuden ilmoittaa veroviranomaisille tietoja järjestelyistä, joilla hyödynnetään aggressiivisen verosuunnittelun keinoja.

Neuvosto pyrkii saavuttamaan asiasta poliittisen yhteisymmärryksen. Suomi pitää yhteistä kansainvälistä sääntelyä perusteltuna ja suhtautuu myönteisesti komission ehdotuksiin, joilla lisätään verotuksen läpinäkyvyyttä ja estetään verojen välttämistä.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston muita aiheita ovat eurooppalainen ohjausjakso ja siihen liittyvät maaraportit, jotka julkaistiin 7. maaliskuuta. Asialistalla on myös 19.-20.3. pidettävän G20-kokousta koskevien päälinjojen hyväksyminen sekä komission tiedotus rahoituspalvelulainsäädännön tilanteesta.

Verotustietojen automaattinen vaihto laajenee Euroopassa (tiedote 28.9.)
Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Euroryhmä käsittelee Kreikan tilannetta

Kreikan ohjelman etenemistä koskevan tilannekatsauksen lisäksi euroryhmä kuulee maaliskuun EU-huippukokouksen valmisteluista. Euroopan keskuspankki EKP antaa myös katsauksen inflaatio- ja valuuttakurssikehityksestä, osana valmistautumista huhtikuussa järjestettäviin Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kokouksiin.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 02955 30194, martti.salmi(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka