Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät pankkiunionia ja arvonlisäverotusta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2021 14.31
Tiedote
Annika Saarikko.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea euroryhmässä torstaina 17. kesäkuuta sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa perjantaina 18. kesäkuuta. Molemmat kokoukset järjestetään Luxemburgissa.

Euroryhmä valmistelee eurohuippukokoukselle raporttia siitä, miten keskustelut pankkiunionin syventämisestä etenevät. Euroryhmä keskustelee pankkiunionista laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat. Aihe on esillä myös neuvoston kokouksessa.

Taustoitus: Pankkiunionin syventäminen
Euroryhmän aiheet (EU:n neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Neuvosto käsittelee arvonlisäverotusta ja julkista taloutta

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto käy periaatekeskustelun arvonlisäverotuksen muutoksista. Esillä ovat jäsenmaiden alennetut verokannat ja EU-elinten verovapautus kriisitilanteiden hankinnoissa.

Lisäksi neuvosto hyväksyy julkisen talouden suosituksia jäsenmaille. Talouspolitiikan EU-ohjausjakso keskittyy tänä vuonna julkiseen talouteen eikä sisällä normaaleja maakohtaisia suosituksia. 

Euroopan komissio julkisti arvioita ja suosituksia julkisesta taloudesta (tiedote 2.6.) 
Neuvoston aiheet (EU:n neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen, puh. 040 580 0833, riikka.pakarinen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Annika Saarikko Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus