Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat elpymissuunnitelmasta

Valtiovarainministeriö
9.6.2020 11.28
Tiedote
Matti Vanhanen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen edustaa Suomea EU-maiden valtiovarainministerien videoneuvottelussa tiistaina 9. kesäkuuta.

Euroopan komissio esittelee ministereille ehdotuksensa sitä, miten Eurooppa saadaan elpymään ja jäsenmaiden taloudet käynnistymään uudelleen koronakriisin jäljiltä. Komissio on ehdottanut muun muassa, että EU

  • luo 750 miljardin euron elpymisvälineen (Next Generation EU)
  • kasvattaa monivuotista rahoituskehystään 1 100 miljardiin euroon vuosina 2021–2027.

Ministerit vaihtavat näkemyksiä elpymissuunnitelmasta mutta eivät tee päätöksiä. Elpymispaketista päättää Eurooppa-neuvosto eli EU-huippukokous, joka käsittelee pakettia 19. kesäkuuta.

Talouspolitiikan EU-ohjausjakso nousee esille, kun komissio esittelee ministereille kevätpakettiaan. Paketti sisältää muun muassa maakohtaiset suositukset ja arvion jäsenmaiden julkisesta taloudesta.

EU-minva linjasi Suomen kantoja rahoituskehyskokonaisuuteen ja elpymisvälineeseen (valtioneuvoston kanslian tiedote 4.6.)

Tietoa valtiovarainministerikokouksen aiheista (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Komission tiedote elpymissuunnitelmasta (27.5.)

Euroopan komissio arvioi Suomen julkista taloutta (tiedote 20.5.)

Euroryhmä käsittelee pankkiunionia

Euroryhmä kokoontuu videoneuvotteluun torstaina 11. kesäkuuta. Kokouksessa keskustellaan muun muassa pankkiunionista ja Kreikan ohjelman jälkeisen valvonnan raportista.

Tietoa euroryhmän kokouksen aiheista (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

EU-sihteeristön päällikkö Marketta Henriksson, puh. 02955 30441, marketta.henriksson(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.