Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2020 15.15
Tiedote
EU-lippu

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat elpymis- ja palautumistukivälineestä epävirallisessa videokokouksessa tiistaina 6. lokakuuta. Suomea edustaa videokokouksessa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Valtiovarainministerien epävirallisessa videokokouksessa pyritään saavuttamaan sopu elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF), joka vahvistetaan myöhemmin kirjallisella menettelyllä. Välineen tavoitteena on edistää unionin taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhtenäisyyttä. Lisäksi tavoitteena on parantaa jäsenvaltioiden palautumiskykyä, pienentää koronakriisin sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia sekä tukea vihreää ja digitaalista siirtymää.

Lopullinen sopu asetusehdotuksesta on tarkoitus saavuttaa Ecofin-neuvostossa 1. joulukuuta Euroopan parlamentin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen. Asetus tulisi voimaan 1.1.2021.

Lisäksi komissio esittelee ministereille laajan digitaalisen rahoituksen paketin. Suomi kannattaa toimenpiteitä, jotka edistävät uusien innovatiivisten rahoituspalveluiden saatavuutta yrityksille ja kuluttajille. Sääntelyn tulee kattaa tulevaisuudessa myös uudet digitaaliset liiketoimintamuodot.

Kokouksen kaikki aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Euroryhmä keskustelee uudistuksista ja investoinneista euroalueella

Euroryhmä kokoontuu videokokoukseen maanantaina 5. lokakuuta.

Kokouksen aiheita ovat muun muassa

  • uudistusten ja investointien prioriteetit euroalueella
  • Kreikan 7. tiukennetun valvonnan raportti
  • ajankohtainen valuuttakurssikehitys
  • Euroopan keskuspankin johtokunnan uuden jäsenen nimittämisprosessi
  • euroryhmän työohjelma.

Euroryhmän kaikki aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

EU-sihteeristön päällikkö, finanssineuvos Marketta Henriksson, puh. 029 5530 441, etunimi.sukunimi(at)vm.fi

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 029 5530 049, etunimi.sukunimi(at)vm.fi

Ministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen, puh. 029 5530 533, etunimi.sukunimi(at)vm.fi 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Talouspolitiikka Verotus