Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiovarainministerit keskustelevat EU:n talous- ja rahaliiton syventämisestä

Valtiovarainministeriö
13.9.2017 13.00
Tiedote
Valtiovarainministerien epävirallinen kokous Tallinnassa loppuinfo 16.9.2017.

Talous- ja rahaliiton (EMU) syventäminen nousee EU-kokousten pääaiheeksi Tallinnassa 15.–16. syyskuuta. Suomea edustaa euroryhmässä valtiovarainministeri Petteri Orpo ja EU:n valtiovarainministerien epävirallisessa kokouksessa myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

EU-maiden valtiovarainministerit jatkavat epävirallisessa kokouksessaan keskustelua talous- ja rahaliiton syventämisestä. Keskeiseksi teemaksi on noussut kansallisten talous- ja finanssipoliittisten vastuiden tasapainottaminen solidaarisuuden kanssa.

Tavoitteena on saada ministereiltä ja keskuspankkiireilta poliittista ohjausta jatkotyölle. Jatkotoimia on määrä tarkastella joulukuun Eurooppa-neuvostossa eli EU-huippukokouksessa.

Suomi katsoo, että lähiaikoina tulee keskittyä jo sovittujen uudistusten täytäntöönpanoon ja sellaisiin konkreettisiin uudistuksiin, jotka on mahdollista hyväksyä nykyisten perussopimusten rajoissa. Suomen lähtökohtana on, että jokainen jäsenmaa kantaa vastuun omasta talouspolitiikastaan ja vastaa itse veloistaan.

Aihepiiristä keskustellaan myös euroryhmän kokouksessa ja epävirallisen ministerikokouksen lounaalla. Lisäksi euroryhmän asialistalla on tilannekatsaus Kreikasta.

Komission tiedote EMUn kehittämisestä (31.5.)

Digitaalisuus tuo haasteita yhteisöverotukseen

Valtiovarainministerit keskustelevat epävirallisessa kokouksessaan myös digitaaliseen talouden yhteisöverohaasteista. Nykyisin valtiot eivät pysty verottamaan rajat ylittäviä toimintoja, jos yritykset ovat maassa läsnä vain digitaalisesti. Puheenjohtajamaa Viro haluaa kuulla jäsenmaiden näkemyksiä etenemistavoista.

Suomi pitää keskustelua tärkeänä ja ajankohtaisena. Asiaa tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti niin, että otetaan huomioon myös kilpailukykytekijät sekä veronkierron ja aggressiivisen veronkierron estäminen.

Pääomamarkkinaunioni nousee esille kokouksessa, kun ministerit keskustelevat finanssiteknologian vaikutuksesta rahoitusmarkkinoiden toimintaan. Lisäksi esillä on tullin tietoteknisten järjestelmien kustannustehokkuus ja kestävyys.

Lisätietoa euroryhmän kokouksesta (EU:n neuvoston sivut)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, martti.salmi(at)vm.fi
Erityisavustaja Elisa Tarkiainen (mediayhteydet Tallinnassa), puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. Virallisten kokousten lisäksi ministerit kokoontuvat epävirallisesti kaksi kertaa vuodessa.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Talouspolitiikka Verotus