Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministerit keskustelevat EU:n taloustilanteesta ja talouspolitiikan haasteista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2020 10.03
Tiedote

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat ajankohtaisesta taloustilanteesta epävirallisessa videokokouksessa tiistaina 1. joulukuuta. Suomea edustaa kokouksessa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Valtiovarainministerien epävirallisessa videokokouksessa komissio esittelee syksyn talousennusteensa ja suosituksensa euroalueen talouspolitiikaksi.

Lisäksi ministerit keskustelevat hallinnollisesta yhteistyöstä verotuksen alalla, pankkiunionista, pääomamarkkinaunionista, eurooppalaisesta ohjausjaksosta 2021, kansainvälisistä velkahelpotuksista erityisesti Afrikan maiden osalta ja kansainvälisistä verokysymyksistä.

Kokouksen kaikki aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Euroryhmä kokoontuu videokokoukseen maanantaina 30. marraskuuta.

Kokouksen aiheita ovat muun muassa

  • keskustelu taloustilanteesta Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kanssa
  • komission arviot euromaiden alustavista talousarviosuunnitelmista
  • yhteinen eurooppalainen talletussuojajärjestelmä
  • pankkiunionin vahvistaminen
  • Euroopan vakausmekanismista tehdyn sopimuksen uudistaminen ja yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteisen varautumisjärjestelyn mahdollinen aikaistettu käyttöönotto

Euroryhmän kaikki aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:
Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 029 5530 049, etunimi.sukunimi(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen, puh. 029 5530 533, [email protected] 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.