Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat monikansallisten yritysten verotuksesta Brysselissä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2022 14.25
Tiedote
Kuvassa EU-lippuja Brysselissä.

Euroryhmä kokoontuu Brysselissä maanantaina 17. tammikuuta ja EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto tiistaina 18. tammikuuta. Suomea edustaa valtiosihteeri Maria Kaisa Aula.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston kokouksessa käydään periaatekeskustelu ehdotetusta neu-voston direktiivistä monikansallisia konserneja koskevan maailmanlaajuisen vähimmäisverotustason varmistamiseksi EU:ssa. Tavoitteena on varmistaa, että suuret konsernit maksavat kansainvälisesti tietyn minimimäärän veroa riippumatta siitä, missä valtiossa toimintaa harjoitetaan. 

Neuvostossa on lisäksi tarkoitus hyväksyä päätelmät vuotuisesta kestävän kasvun selvityksestä, ja hälytysmekanismiraportista sekä suositukset euroalueen talouspolitiikasta. Ministerit saavat myös tilannekatsauksen elpymis- ja palautumistukivälineen toimeenpanosta.

Euroryhmässä esillä talouden sopeutuminen ja sietokyky

Euroryhmä kokoontuu maanantaina 17. tammikuuta. Kokouksen aiheita ovat muun muassa
•    keskustelut euroalueen talouden sopeutumisesta ja sietokyvystä sekä yritysten haavoittuvuudesta ja rakenteellisesta kehityksestä Covid-19-kriisin jälkeen,
•    euroalueen talouspolitiikan suositukset vuodelle 2022, 
•    euroalueen näkökohdat talouspolitiikan koordinaatiokehikon tarkasteluun. 

Ministerit käyvät myös läpi tilannekatsauksen pankkiunionin etenemisestä ja uusimmat tiedot EVM-sopimuksen ratifioinnista laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat.  


Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi
 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.
 

 

Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus