Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sen talousvaikutuksista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2022 14.54
Tiedote
Annika Saarikko euroryhmässä 8.11.2021

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea 14. -15 maaliskuuta, kun EU- ja euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat.

Valtiovarainministerit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja siihen liittyvistä taloudellisista vaikutuksista.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa (Ecofin) on esillä ehdotus neuvoston direktiivistä monikansallisia konserneja koskevan maailmanlaajuisen vähimmäisverotustason varmistamiseksi EU:ssa. Toinen merkittävä aihe on EU:n hiilirajamekanismia koskeva ehdotus. Molempien ehdotusten edistäminen on Ranskan puheenjohtajakauden keskeisiä  tavoitteita.

Hiilirajamekanismi on osa Euroopan komission viime heinäkuussa esittämää pakettia, jonka avulla voidaan toteuttaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Hiilirajamekanismin tarkoitus on ehkäistä nk. hiilivuotoa eli tuotannon siirtymistä EU:n ulkopuolelle matalamman ympäristösääntelyn maihin kun ilmastotoimien tasoa EU:ssa nostetaan.  
Valtiovarainministerit keskustelevat lisäksi muun muassa talouspolitiikan koordinaation uudistamisesta.

Euroryhmässä käsitellään ensi vuoden finanssipolitiikkaa

Euroryhmä kokoontuu maanantaina 14. maaliskuuta. Asialistalla on finanssipolitiikan ohjaus vuodelle 2023 euroalueen näkökulmasta sekä Kreikan 13. tiukennetun valvonnan raportin esittely. Laajennetussa kokoonpanossa kaikkien EU-maiden ministereiden kesken keskustellaan pankkiunionin etenemisestä ja maaliskuun eurohuippukokouksen valmistelusta.  

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.
 

Annika Saarikko Rahoitusmarkkinat Talousnäkymät Talouspolitiikka Valtiovarainministeriö