Hyppää sisältöön
Media

Venäjältä ja Valko-Venäjältä peräisin olevia tuotteita tullinalennusten ulkopuolelle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2022 13.27
Tiedote

Euroopan komissio on päättänyt jättää tietyt Venäjältä ja Valko-Venäjältä peräisin olevat tuotteet tullinalennusten ulkopuolelle. Muutos koskee muun muassa eräitä kemianteollisuuden raaka-aineita.

Euroopan komissio tarkastelee puolivuosittain tullitaloustyöryhmän (The Economic Tariff Questions Group) avustamana yhteistä tullijärjestelmää ja ehdottaa muutoksia tarpeen mukaan. Tällä kierroksella on katsottu aiheelliseksi jättää useita Venäjältä ja Valko-Venäjältä peräisin olevia tuotteita tullinalennusten ulkopuolelle, jotta varmistettaisiin johdonmukaisuus niiden muiden rajoittavien toimenpiteiden kanssa, joita unioni on toteuttanut näitä maita vastaan. 

Jotta kuitenkin voitaisiin varmistaa asianmukainen tarjonta ja välttää vakavien häiriöiden esiintyminen eräillä EU:n markkinoilla, on katsottu tarpeelliseksi ehdottaa jatkoa tiettyjen Venäjän alkuperätuotteiden tullinalennuksiin. Esimerkiksi Suomeenkin tuotavan ydinpolttoaineen tullinalennuksia on esitetty edelleen jatkettavaksi.

Tavaroiden alkuperä voi oikeuttaa alempaan tullien määrään tai nollatulliin. Euroopan unionin tariffikiintiö- ja tullisuspensiojärjestelmien tavoitteena on tukea jalostusteollisuudessa käytettävien tuotteiden maahantuontia poistamalla tai alentamalla tullimaksuja, kun kyseisten tuotteiden tuotanto unionissa on riittämätöntä. 

Asetukset saatetaan ajan tasalle kuuden kuukauden välein. Ehdotettuja muutoksia sovellettaisiin 1.1.2023 alkaen.

Asetukset julkaistaan kokonaisuudessaan ministeriön Päätökset-sivulla.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Upi Talsi, puh. 0295 530 868, upi.talsi(at)gov.fi