Hyppää sisältöön
Media

Viestintäjohtaja Johanna Vesikallio:
Viestimme kuten ihminen ihmiselle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 7.11.2022 12.48
Kolumni

Valtiovarainministeriön uusi viestintästrategia tiivistyy kahteen toiminta-ajatukseen: viestimme kuten ihminen ihmiselle sekä siihen, että kansalaisilla on oikeus tietää ja meillä on velvollisuus kertoa. Tälle perustalle rakennamme viestintämme.

"Valtiovarainministeriön viestintä onkin ihan täyttä Ihaata. Ihaa on Nalle Puh -kirjojen pessimistinen aasi, joka löytää asiasta kun asiasta synkän puolen. Kun Puolen hehtaarin metsässä paistaa aurinko, Ihaa toteaa: 'En ihmettelisi, vaikka huomenna sataisi rakeita'.

Jalkapalloilija Teemu Pukki teki tiistaina Norwichin pelissä upean maalin ampumalla pallon suoraan ilmasta yläriman kautta yläkulmaan. Jos valtiovarainministeriön viestintä olisi laatinut asiasta tiedotteen, se olisi tietenkin muistuttanut, että Pukin pääpelissä on pitkän aikavälin haasteita".    

– Toimittaja Marko Junkkari, Helsingin Sanomat, 5.12.2021

Tämä Helsingin Sanomien luonnehdinta valtiovarainministeriön viestinnästä osui viime talvena erinomaisen hyvään ajankohtaan: olimme juuri tuolloin pohtimassa ison virkamiesjoukon kanssa sitä, miltä viestintämme pitäisi jatkossa näyttää ja millainen uusi viestintästrategiamme tulisi olla. Kirjoitus oli arvatenkin tehty hieman kieli poskessa, mutta toki myös löysimme siitä itsemme. VM:n viestintä on rakentunut asiallisuudelle, luotettavuudelle ja faktoille, eikä ainakaan turhasta ilonpidosta viestintäämme ole voinut syyttää. 

Asiallisuudesta ja luotettavuudesta aiomme pitää jatkossakin kiinni, sillä toimintamme ja viestintämme uskottavuus suuren yleisön ja sidosryhmiemme silmissä on äärimmäisen tärkeää. Uskottavuus puolestaan rakentuu asiantuntemukselle. Ehkä virkaviestinnässä on kuitenkin tämän rinnalla mahdollisuus myös ottaa askel lähemmäksi ihmistä ja viestiä kuten ihminen ihmiselle – heille, joita varten viestintäämme teemme.

Viestintästrategia muodostaa viestinnän selkärangan

Uusi, toukokuussa 2022 valmistunut viestintästrategiamme kokoaa yhteen viestinnän arvot, tavoitteet, roolit, kohderyhmät, viestintäkanavat sekä äänensävyn ja ilmeen. Viestintästrategia muodostaa ministeriön viestinnän selkärangan ja antaa suunnan kaikelle viestinnällemme.

Uudistimme samassa yhteydessä myös visuaalisen ilmeemme tuoden kokonaisuuteen lisää tarinallisuutta sekä ministeriön arvoja kuvaavia elementtejä. Uudesta ilmeestämme tuli viimeistelty, asiallinen ja inhimillinen kokonaisuus. Uusi sinivihreä päävärimme kuvastaa ministeriön uutta vastuullisuuden arvoa sekä kykyämme uudistua.

Viestinnän tavoitteena on edistää koko ministeriön strategista tavoitetta eli varmistaa tulevien sukupolvien taloudelliset valinnan mahdollisuudet hyvinvoivassa oikeusvaltiossa. Tavoitteenamme on myös rakentaa taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää Suomea ja Euroopan unionia.

Viestintästrategiamme tekoon osallistui tavalla tai toisella noin joka neljäs VM:n virkamies eli reilu sata henkilöä. Pidimme työpajoja, haastattelimme talon johtoa ja teimme yhteisen vapaan kyselyn. Toteutimme myös ulkoisille sidosryhmillemme sidosryhmäkyselyn, jonka tulosten perusteella meiltä kaivataan aiempaa voimakkaampaa vuoropuhelua ja avoimuutta ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Tämä oli arvokas tulos, jonka otimme huomioon myös maaliskuussa valmistuneen VM:n päästrategian valmistelussa. Avoimuus on jatkossakin arvomme, ja kansalaisten keskeinen perusoikeus valtionhallinnon viestinnän kannalta on oikeus saada tietoja viranomaisten julkisista päätöksistä ja niiden valmistelusta.

Viestintästrategia kiteyttää VM:n ydinviesteiksi:

  • Varmistamme, että Suomi on vakaa ja kestävä yhteiskunta myös tuleville sukupolville
  • Huolehdimme julkisen talouden ja rahoitusmarkkinoiden vakaudesta ja luomme edellytyksiä kestävälle kasvulle
  • Rakennamme hyvää hallintoa ja toimivia julkisia palveluita.

Ja niin, se Ihaa. Jonkinlainen toteemieläin se taitaa olla meille jatkossakin, eli kerromme asiat kuten ne ovat – avoimesti, luotettavasti ja vastuullisesti.

Johanna Vesikallio
Viestintäjohtaja
@jvesikallio

Hallintopolitiikka Ministeriö Talouspolitiikka