Hoppa till innehåll
Media

Beredningen av regeringens proposition om statsbudgeten för nästa år har inletts

finansministeriet
Utgivningsdatum 3.8.2022 14.02
Pressmeddelande

Finansministeriets interna budgetförhandlingar inleddes onsdagen den 3 augusti.

Förhandlingarna leds av finansminister Annika Saarikko. Ministeriets högsta tjänstemannaledning och ministerns stab är på plats. Kommunminister Sirpa Paatero deltog i den inledande delen av förhandlingarna där man behandlade de ekonomiska utsikterna.

”Under det gångna året har de ekonomiska utsikterna gått från solsken till mörka moln på himlen. Det finns en risk att priserna fortsätter stiga och att ekonomins tillväxt stannar av. Den främsta orsaken till detta är Rysslands grymma invasion av Ukraina. Å andra sidan utvecklas sysselsättningen i positiv riktning och allt fler arbetslösa har hittat jobb under de senaste två regeringsperioderna”, konstaterar finansminister Saarikko.

”Utmaningarna när det gäller beredningen av nästa års budget är att hålla utgifterna och underskottet i de offentliga finanserna under kontroll och att lyckas skapa en bas för tillväxt också under de kommande åren. Våra åtgärder mot prisstegringen måste vara noggrant avvägda och de får inte påskynda inflationen ytterligare”, säger Saarikko. 

Det ordnas en presskonferens om finansministerns budgetförslag torsdagen den 4 augusti. Närmare tidpunkt meddelas senare. Medierna får en separat inbjudan till presskonferensen. Presskonferensen direktsänds på statsrådets Youtube-kanal.

Ytterligare information:
Silja Silvasti, finansministerns specialmedarbetare, tfn 041 515 2233, silja.silvasti(at)gov.fi
Joel Kuuva, finansministerns specialmedarbetare, tfn 050 414 6444, joel.kuuva(at)gov.fi

Annika Saarikko Finanspolitiken Sirpa Paatero