Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Regeringens proposition
Kultursedlar får i fortsättningen användas även för virtuella evenemang

Finansministeriet
22.4.2021 13.57
Pressmeddelande
Foto: Nationalgalleriet / Niina Vatanen

Enligt propositionen ska kultursedlar kunna användas som betalningsmedel för bland annat konserter samt teater- och operaföreställningar som sänds på nätet.

Regeringen föreslår att kulturförmånen också ska kunna användas för kulturevenemang och kulturtillställningar som tillhandahålls via distansförbindelse. Det ska vara möjligt att med kultursedlar betala deltagande på distans i till exempel konstutställningar, idrottsevenemang eller aktivitetsbaserade konstkurser. 

Däremot är det fortsättningsvis inte möjligt att med kultursedlar skaffa enbart en inspelning efter ett evenemang. Det är inte heller möjligt att beställa betalkanaler eller strömningstjänster med kultursedlar.

För närvarande kan en kultursedel användas som betalningsmedel endast om man själv deltar på plats i evenemanget eller tillställningen. Arbetsgivaren kan erbjuda personalen motions- och kultursedlar skattefritt till ett belopp av högst 400 euro per år.

Bakgrunden till ändringen är att olika virtuella kulturevenemang blivit vanligare framför allt på grund av coronapandemin. Regeringen föreslår att ändringen av inkomstskattelagen ska träda i kraft så snart som möjligt.

Ytterligare information:
Timo Annala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 318, timo.annala(at)vm.fi

Foto: Flickr / Nationalgalleriet / Niina Vatanen (beskuren bild, licens)