Hoppa till innehåll
Media

Minister Paatero vid digitala toppmötet i Tallinn: ”Finland måste hållas i täten för utvecklandet av AI”

finansministeriet
Utgivningsdatum 16.9.2019 9.48
Pressmeddelande
Sirpa Paatero.

Digitala toppmötet i Tallinn, där EU-ledarna diskuterar framtiden för artificiell intelligens, ordnas den 16–17 september i Tallinn. Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero företräder Finland vid mötet.

Ministrar och experter från ca 20 länder kommer att delta i det digitala toppmötet i Tallinn. Det årliga toppmötet kommer enligt Estlands statsminister Jüri Ratas att bli en samarbetsplattform för digitalt framstående länder som delar liknande åsikter och som tillsammans främjar politik och lagar som gör det möjligt att skapa ett digitalt samhälle.

Vid årets toppmöte diskuteras framtiden för artificiell intelligens. Ett centralt tema är hur AI kan utvecklas på ett ansvarsfullt sätt och hurdana etiska principer man borde tillämpa på utnyttjandet av AI.

”Målet med fullt utnyttjande av ny teknik är att åstadkomma en betydande ökning av produktiviteten inom hela den offentliga förvaltningen. Om vi vill skapa mervärde med hjälp av artificiell intelligens bör vi hållas i täten för utvecklingen och delta i de viktigaste diskussionerna. Detta lyckas på ett konkret sätt genom att slå samman EU-ländernas nationella program. Finland och Estland har redan inlett kartläggandet av konkreta samarbetsmöjligheter mellan Finlands AuroraAI -program och systerprojektet i Estland. Vi hoppas att flera EU-länder deltar i samarbetet under kommande år”, berättar kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero.

Ytterligare information:

Paavali Kukkonen, Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paateros specialmedarbetare, tfn 050 566 3455, paavali.kukkonen(at)vnk.fi