Hoppa till innehåll
Media

Ministeri Orpo matkustaa IMF:n ja Maailmanpankin kokouksiin Washingtoniin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2017 8.49
Tiedote

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kokouksissa käsitellään muun muassa maailmantalouden tilaa ja Maailmanpankin kokouksissa koulutuksen laadun merkitystä kehitykselle. Valtiovarainministeri Petteri Orpo osallistuu vuosikokouksiin Washingtonissa 12.–14. lokakuuta.

Kansainvälisen valuuttarahaston kokouksissa keskustellaan maailmantalouden tilasta tuoreen talousennusteen pohjalta. Ennusteen mukaan talouden näkymät ovat kohentuneet erityisesti euroalueella, Japanissa, Kiinassa ja Venäjällä.

IMF:n talousennuste (englanniksi)

Yksityinen raha liikkeelle kehityshankkeissa

Maailmanpankin kokouksissa keskustellaan siitä, miten voitaisiin vauhdittaa yksityisiä investointeja kehityshankkeisiin. Maailmanpankki on siirtymässä malliin, jossa tutkitaan aina ensin mahdollisuudet yksityisen sektorin rahoitukseen. Vasta sen jälkeen käännytään julkisen rahoituksen puoleen.

Uudella mallilla varmistetaan, että julkista kehitysrahoitusta käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Suomi kannattaa mallia.

Oppimiskriisiin haetaan ratkaisua

Toiseksi pääaiheeksi Maailmanpankin kokouksissa nousee koulutuksen laadun merkitys kehitykselle. Maailmanpankki julkisti syyskuun lopulla kehitysraportin, jossa varoitetaan maailmanlaajuisesta oppimiskriisistä. Vaikka entistä useampi kehitysmaiden lapsi käy koulua, miljoonat lapset eivät opi koulussa lukemaan, kirjoittamaan tai laskemaan.

Maailmanpankki on merkittävä toimija koulutuksen kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Suomi katsoo, että Maailmanpankkiryhmällä on keskeinen rooli oppimiskriisin ratkaisemisessa yhdessä muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Maailmanpankin tiedote kehitysraportista (englanniksi)

Ministeri Orpolla on Washingtonissa myös kahdenvälisiä tapaamisia. Hän tapaa muun muassa Yhdysvaltain hallinnon edustajia sekä IMF:n ja Maailmanpankin johtoa.

Seuraa kokouksia Twitterissä asiasanoilla #IMFMeetings, #Fin4Dev ja #WDR2018.

Vuosikokousten verkkosivut (englanniksi)

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Minna Nikitin, puh. 02955 30490, minna.nikitin(at)vm.fi
Erityisasiantuntija Tuuli Juurikkala, puh. 02955 30051, tuuli.juurikkala(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Petteri Orpo Talouspolitiikka