Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Finansminister Orpo på företagarnas förhandlingsdagar: Alla insatser på tillväxt och förnyelse

Finansministeriet
29.1.2017 15.00 | Publicerad på svenska 30.1.2017 kl. 10.59
Nyhet

Finansminister Petteri Orpo höll ett tal om det ekonomiska läget i Finland, om utmaningarna och om de nödvändiga åtgärderna vid Företagarna i Finlands förhandlingsdagar söndagen den 29 januari 2017.

Den finländska ekonomin har enligt Orpo klarat sig ur recessionen. Ekonomin växte uppskattningsvis med 1,6 % i fjol och i år beräknas tillväxten vara 0,9 %. Tillväxten baserar sig dock tillsvidare på inhemsk, skuldbaserad efterfrågan och byggande. Den otillräckliga exporten betyder att tillväxten fortfarande inte vilar på en hållbar grund.

Läget för den offentliga ekonomin är fortfarande mycket svårt. Hållbarhetsunderskottet har inte täckts och den offentliga skuldsättningen fortsätter, och det kommer att belasta de offentliga inkomstöverföringarna och tjänsterna långt in i framtiden. Det är särskilt viktigt att den offentliga serviceproduktionens effektivitet förbättras. Finlands höga skattegrad minskar på incentiven för ekonomisk verksamhet, och det är enligt Orpo inte möjligt att genomföra några större anpassningar med hjälp av beskattningen.

”Det är i och för sig utmärkt att tillväxten spirar, men nu måste vi driva framåt reformer som förstärker tillväxten, ökar på sysselsättningen och gör det möjligt att förnya ekonomin. Flitfällor måste avvecklas, lönebildningen måste stöda exportbranschernas internationella konkurrenskraft och ett nytt grepp behövs i fråga om kompetens, forskning och innovationer. Vi får heller inte glömma sparsamheten”, uppräknade Orpo.

Orpo tangerade den kommande halvtidsöversynen i sitt tal och betonade att hela regeringen utfäst sig till nya åtgärder som förstärker tillväxten, sysselsättningen och kompetensen.

Ytterligare information:

Anssi Kujala, ministergruppens specialmedarbetare, anssi.kujala(at)vm.fi, tfn 0400 567 925

Finanspolitiken Petteri Orpo