Hoppa till innehåll
Media

Världsbankens generaldirektör David Malpass besöker Finland

finansministerietutrikesministeriet
Utgivningsdatum 31.5.2021 8.56
Pressmeddelande
Världsbankens generaldirektör David Malpass.

Världsbankens generaldirektör David Malpass deltar tisdagen den 1 juni i ett ministermöte mellan de nordiska och de baltiska länderna i Vanda. Teman för mötet är bl.a. klimatförändringen, coronaåtgärderna och vaccinsolidariteten.

Generaldirektör Malpass anländer till Finland måndagen den 31 maj. Han träffar republikens president Sauli Niinistö samma dag.

På tisdag har Malpass ett möte med ministrarna i Världsbankens nordiska och baltiska valkrets. Ministrarna är också medlemmar i Världsbankens styrelse. Finland representeras i Vanda av finansminister Annika Saarikko och av utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari. Andra länders ministrar eller deras ställföreträdare deltar i mötet på distans.

”Jag anser att Världsbankens nya handlingsplan för klimatförändringen är betydande. Det är viktigt att Världsbanken hjälper sina medlemsländer att maximera effekterna av klimatfinansieringen. Detta arbete stöder också finansministrarnas klimatkoalition som redan omfattar över 60 länder, och där jag är ordförande för tillsammans med Indonesiens minister”, säger minister Saarikko.

Utöver klimatförändringen och coronaåtgärderna behandlar ministrarna utbildning, digitalisering, skuldtålighet samt mänskliga rättigheter och likabehandling.

”För att vi ska kunna vända in på ett hållbart spår efter coronakrisen är det av största vikt att vi ökar finansieringen för mänsklig utveckling, hälsa och utbildning av hög kvalitet, särskilt i de fattigaste och mest sårbara länderna. Genom att stärka hälsan och utbildningssystemen främjar vi jämställdhet, jämlikhet, stabilitet och ekonomisk tillväxt”, konstaterar minister Skinnari.

Ytterligare information:

Kristina Sarjo, finansråd, tfn 0295 530 055, kristina.sarjo(at)vm.fi
Pekka Hirvonen, enhetschef, tfn 0295 351 407, pekka.hirvonen(at)formin.fi

Foto: Världsbanken / Flickr, licens

Annika Saarikko Finanspolitiken Ville Skinnari