Hyppää sisältöön
Media

Energia nousee keskusteluihin Washingtonin kansainvälisissä kokouksissa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2022 9.43
Tiedote
Annika Saarikko.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko osallistuu Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokouksiin Washingtonissa 13.–15. lokakuuta. Samassa yhteydessä kokoontuu 12. lokakuuta valtiovarainministerien ilmastokoalitio, jossa ministeri Saarikko johtaa puhetta.

Ministeri Saarikko edustaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä Maailmanpankin ja IMF:n yhteisessä kehityskomiteassa. Komitea keskustelee siitä, millainen rooli Maailmanpankilla on ruoka- ja energiakriiseihin vastaamisessa. Toisena pääaiheena on ilmasto- ja kehitystavoitteiden rahoittaminen. Lisäksi komitea keskustelee oppimistulosten menetyksistä kriisiaikana.

Kansainvälinen valuutta- ja rahoituskomitea käsittelee muun muassa maailmantalouden tilaa. Huolta herättää etenkin inflaation kiihtyminen, kun ruoka ja energia kallistuvat.  Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiri kannattaa IMF:n tukea hauraimmille jäsenmaille ja Ukrainalle.

Ilmastokoalitioon liittynyt jo 78 maata

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio keskustelee vihreän siirtymän makrotalous- ja rahoituspoliittisista näkökohdista, erityisesti energia-alan siirtymästä. Tapaamisen tavoitteena on auttaa ministereitä ymmärtämään vihreän siirtymän talouspoliittisia haasteita sekä jakaa kokemuksia ja ideoita maiden välillä.

”Vihreä siirtymä on saanut uusia ulottuvuuksia ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi. Irtautumalla fossiilisista energialähteistä vähennämme riippuvuuttamme fossiilienergiaa tuottavista maista. Samalla ehkäisemme energiataloudellisia shokkeja, kuten sellaista, jonka keskelle olemme nyt joutuneet. Vihreä siirtymä lisää yhteiskuntamme kriisinkestävyyttä ja vakautta”, Saarikko sanoo.

Ministeri Saarikko johtaa ilmastokoalition kokousta yhdessä Indonesian valtiovarainministerin Sri Mulyani Indrawatin kanssa. Ilmastokoalitioon kuuluu jo 78 jäsenmaata. 

Lisätietoja:

Finanssineuvos Tuuli Juurikkala (Maailmanpankki ja IMF), puh. 02955 30620, tuuli.juurikkala(at)gov.fi

Finanssineuvos Pekka Morén (ilmastokoalitio), puh. 02955 30290, pekka.moren(at)gov.fi

Ministerin erityisavustaja Joel Kuuva, puh. 050 414 6444, joel.kuuva(at)gov.fi