Hyppää sisältöön
Media

Sote-uudistus
Hyvinvointialueiden käynnistämisen rahoitus lausunnoille

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.4.2021 15.33
Tiedote

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja hyvinvointialueiden vuosien 2021 ja 2022 rahoituksen määräytymisperusteista. Lausuntoaika on 20.4.–1.6.2021.

Rahoitusta maksetaan sote-uudistusta koskevan lainsäädännön tultua voimaan, kun väliaikainen valmistelutoimielin on asetettu hyvinvointialueella.  Rahoitus maksettaisiin valtionavustuksena, eikä sen saaminen edellytä hyvinvointialueen omaa rahoitusosuutta.  

Rahoitus hyvinvointialueelle muodostuisi laskennallisesti kumpanakin vuonna perusosasta (20 %), hyvinvointialueen kuntien asukasmäärästä (40 %) sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen nykyisten järjestämisvastuullisten määrästä (40 %). 

Valtiovarainministeriö maksaa valtionavustuksen ilman erillistä hakemusta. Määrärahaa voi käyttää hyvinvointialueiden perustamiseen ja toimintaan sekä hyvinvointialueen toiminnan käynnistämistä valmistelevan väliaikaisen toimielimen kustannuksiin.

Valtionavustusta maksetaan vuosina 2021 ja 2022 myös uuden HUS-yhtymän valmistelua varten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille.  

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Noora Heinonen, puh. 02955 30148, noora.heinonen(at)vm.fi