Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio
Ilmastonmuutos muokkaa talouspolitiikkaa – valtiovarainministerit keskustelevat uudistuksista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2021 12.59
Tiedote
Annika Saarikko

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio kokoontuu vuosikokoukseensa tiistaina 12. lokakuuta. Suomella on kokouksessa näkyvä rooli, sillä valtiovarainministeri Saarikko johtaa puhetta yhdessä Indonesian valtiovarainministerin Sri Mulyanin kanssa.

Ministerit käsittelevät ilmastokoalition työtä toimintavuonna 2020–2021 ja määrittelevät tavoitteita ensi vuodelle. Kokous järjestetään virtuaalisena Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokousviikon yhteydessä.

Ministerit keskustelevat muun muassa
•    ilmastoasioiden tuomisesta osaksi talouspolitiikkaa ja rahoitusratkaisuja;
•    ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamista vaikutuksista taloudelliseen päätöksentekoon ja valtiovarainministeriöiden rooliin osana tätä muutosta ja
•    muutoksen edellyttämistä uudistuksista, kuten hiilen hinnoittelusta, vihreästä budjetoinnista ja oikeudenmukaisesta siirtymästä.

Ministerit myös hyväksyvät koalition vuosiraportin. Vuosikokous toimii valmistelevana kokouksena valtiovarainministerien kokoukselle, joka pidetään YK:n ilmastoneuvottelujen yhteydessä Glasgow’ssa Skotlannissa 3. marraskuuta.

Valtiovarainministerien lisäksi vuosikokoukseen osallistuu laaja joukko instituutionaalisia yhteistyökumppaneita. IMF:ää edustaa toimitusjohtaja Kristalina Georgieva ja Maailmanpankkia pääjohtaja David Malpass. Myös London School of Economicsin professori Lord Nicholas Stern osallistuu kokoukseen. Hän toimii koalition neuvonantajana ja Grantham Research Instituten puheenjohtajana.

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio perustettiin huhtikuussa 2019 Washingtonissa Suomen aloitteesta. Koalitio on kuuden viime kuukauden aikana laajentunut yli 10 uudella jäsenmaalla. Mukana on nyt 64 jäsenmaata, jotka ovat sitoutuneet niin sanottuihin Helsingin periaatteisiin. Kantava ajatus ja tavoite koalition toiminnassa on ilmastoasioiden tuominen talouspoliittisen ja rahoitukseen liittyvän päätöksenteon ytimeen sekä ilmastoriskien ymmärtämiseen osana rahoitusratkaisujen suunnittelua.

Lisätietoja:
Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)gov.fi