Hyppää sisältöön
Media

EU-puheenjohtajuus
Jäsenmaat ajavat EU:lle kurinalaista budjettia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2019 8.35
Tiedote
Europa-rakennus Brysselissä.

EU:n jäsenmaat ja parlamentti pyrkivät perjantaina 15. marraskuuta sopuun unionin budjetista ensi vuodelle. Suomi pyrkii puheenjohtajana tasapainoiseen ratkaisuun.

EU:n jäsenmaat käsittelevät talousarviota budjettineuvoston kokouksessa Brysselissä. Samassa yhteydessä kokoontuu sovittelukomitea, jossa neuvosto ja parlamentti etsivät yhteisymmärrystä budjetista.

Neuvoston puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen. Hän edustaa neuvostoa neuvotteluissa parlamentin kanssa.

Painopisteet yhteisiä, koosta eri näkemys

Neuvostolla ja parlamentilla on monia yhteisiä painopisteitä ensi vuoden budjettia varten. Keskeiset teemat ovat

  • ilmastonmuutoksen hillintä
  • työpaikkojen luominen
  • turvallisuus ja muuttoliike.

Neuvoston ja parlamentin kannat budjetin koosta eroavat enemmän kuin viime vuosina. Neuvosto vaatii, että talousarvio laaditaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti ja kurinalaisesti.

”Budjetissa pitää olla riittävästi liikkumavaraa, jotta EU voi reagoida odottamattomiin tarpeisiin ensi vuonna”, valtiosihteeri Tiilikainen sanoo.

Suomen tavoitteena on saavuttaa toimielinten välillä tasapainoinen yhteisymmärrys unionin budjetista ensi vuodelle. Suomi pyrkii yhteisymmärrykseen ensisijaisesti sovitteluaikana mutta viimeistään vuoden loppuun mennessä. Sovitteluaika päättyy maanantaina 18. marraskuuta. Jos sopua ei synny sovitteluaikana, EU:n komissio antaa uuden budjettiehdotuksen.

Jäsenmaat painottavat talouskasvua ja työllisyyttä kannassaan EU:n ensi vuoden talousarviosta (uutinen 10.7.)

Tietoa kokouksista (neuvoston sivut)

Taustatietoa EU:n toiminnan rahoituksesta

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Anna Hyvärinen, puh. 02955 30405, anna.hyvarinen(at)vm.fi

Talouspolitiikka