Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Orpo:
Kestävän kehityksen rahoitusta voidaan jatkossa seurata

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.8.2018 15.41
Uutinen

Suomi on ensimmäisiä maita maailmassa, joka sisällyttää kestävän kehityksen valtion talousarvioehdotukseen.

Vuoden 2018 budjettiesitykseen sisällytettiin ensimmäistä kertaa kuvaukset kestävän kehityksen toteutumisesta hallinnonaloilla. Nämä kuvaukset sisältyvät jokaisen hallinnonalan kohdalla myös vuoden 2019 talousarvioesitykseen, ja niissä on vielä paremmin pyritty tunnistamaan yhtymäkohdat talousarvion määrärahoihin.

"Poliittinen tahto kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseksi on vahva. Kestävän kehityksen sisällyttäminen talousarvioesitykseen tuo esiin, miten veronmaksajien rahoja käytetään Suomen valitsemien kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen", valtiovarainministeri Petteri Orpo toteaa. 

Miten kestävän kehityksen tavoitteet näkyvät vuoden 2019 budjettiesityksessä?

  • Pääluokkaperusteluissa tuodaan aiempaa paremmin esille määrärahojen yhteydet kestävään kehitykseen. Pääluokkaperustelut kattavat Suomen molemmat painopistealueet, (hiilineutraali ja resurssiviisas sekä yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja osaava Suomi), sekä Agenda2030 –yhteydet.

  • Uutena elementtinä esitykseen sisältyy erillinen analyysi, joka keskittyy erityisesti hiilineutraali ja resurssiviisas Suomi –painopisteen määrärahakytköksiin. Analyysissä arvioidaan, mitkä määrärahat konkreettisesti edistävät tämän painopisteen tavoitteita. Analyysi sisältyy budjettiesityksen yleisperusteluihin.

  • Budjettiesityksessä ja budjettikatsauksessa tarkastellaan myös tulopuolen keskeisiä verotuskysymyksiä, joilla on merkitystä hiilineutraali ja resurssiviisas Suomi –tavoitteen kannalta.

  • Yleisperustelut sisältävät myös laadullista arviointia ympäristölle haitallisista tuista aiemmin tehtyjen selvitysten pohjalta.

  • Myös Budjettikatsaus-julkaisu tulee painottamaan kestävän kehityksen kysymyksiä.

Työ on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Ideoita siihen, miten kestävä kehitys voitaisiin huomioida valtion budjetissa entistä paremmin, on etsitty yhdessä virkamiesten, etujärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Valtiovarainministeriö haluaa kehittää kestävän kehityksen budjetointia edelleen. Suomeen sopivan mallin luominen edellyttää etenemistä askel kerrallaan. Tavoitteena on luoda kestävän kehityksen budjettisuunnittelusta vaikuttava työkalu, jota suomalaiset voivat esitellä maailmalla. 

Näin talousarvion 2019 valmistelu etenee

Suomi edelläkävijänä kestävän kehityksen budjetoinnissa

Lisätiedot: 

erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 02955 30589, [email protected]
neuvotteleva virkamies Johanna von Knorring puh. 02955 30232, [email protected]

Petteri Orpo Talouspolitiikka