Hyppää sisältöön
Media

Komissio julkisti ehdotuksensa EU:n ensi vuoden budjetiksi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2020 15.03
Tiedote
EU:n komission päärakennus Berlaymont.

Euroopan komission ehdotuksen painopisteitä ovat elpyminen koronakriisistä, Euroopan talouden uudelleenkäynnistäminen muun muassa työllisyyttä ja investointeja tukemalla sekä ulkosuhderahoitus. Budjetissa on myös huomioitu siirtyminen vihreään, digitaaliseen ja kestävään Eurooppaan.

EU:n budjetti uudistuu vuonna 2021, koska monivuotinen rahoituskehyskausi vaihtuu. Komission talousarvioesitys perustuu sen omiin rahoituskehys- ja elvytysrahastoesityksiin 27.−28.5.2020. Rahoituskehysneuvottelut ovat vielä kesken.

Komissio ehdottaa EU:n budjettiin ensi vuodelle seuraavia määrärahoja:

  • Sitoumusmäärärahat olisivat yhteensä noin 166,7 miljardia euroa (-9,7 % vuodesta 2020). Näihin määrärahoihin EU sitoutuu ensi vuoden aikana, mutta osa niistä tulee maksettavaksi myöhemmin.
  • Maksumäärärahat olisivat yhteensä noin 163,5 miljardia euroa (+0,8 % vuodesta 2020). Nämä määrärahat EU maksaa ensi vuonna.

Lisäksi komissio ehdottaa, että vuonna 2021 jaettaisiin elpymisvälineestä (Next Generation EU) avustuksina noin 211 miljardia euroa ja lainoina noin 133 miljardia euroa.

Komissio julkisti ehdotuksensa EU:n ensi vuoden budjetiksi keskiviikkona 24. kesäkuuta. Seuraavaksi jäsenmaat muodostavat kantansa komission ehdotukseen EU:n neuvoston käsittelyssä, ja sen jälkeen budjettia käsittelee Euroopan parlamentti. Lopullisen päätöksen budjetista tekevät neuvosto ja parlamentti yhteistyössä tämän vuoden loppupuolella.

Kyseessä on ensimmäinen 27 jäsenvaltion EU-budjetti, jonka soveltaminen ajoittuu Yhdistyneen kuningaskunnan eron sekä siirtymäkauden jälkeiseen aikaan.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Anna Hyvärinen, puh. 02955 30405, anna.hyvarinen(at)vm.fi