Hyppää sisältöön
Media

Kommentointi avattu avoimen datan arvokkaita tietoaineistoja koskevasta asetusluonnoksesta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 7.6.2022 8.57
Uutinen

Euroopan komissio on avannut kuulemisen avoimen datan direktiivin täytäntöönpanoasetuksen luonnoksesta ja siihen sisältyvästä arvokkaiden tietoaineistojen (High Value Datasets) sääntelystä. Valtiovarainministeriö kokoaa Suomen kansallisen yleisnäkemyksen, mutta eri toimialoja kannustetaan antamaan oma palautteensa.

Avoimen datan direktiivillä (1024/2019/EU) tavoitellaan julkisen sektorin tietovarantojen avaamisen yhdenmukaistamista ja tehostamista. Tietoaineistojen avaaminen kaikissa jäsenmaissa samalla tavalla edistäisi tiedon käyttöä ja sisämarkkinoita. Direktiiviin sisältyy komission mahdollisuus antaa tarkempia täytäntöönpanosäädöksiä tavoitteen saavuttamiseksi.  

Jäsenmaiden erilaiset tavat kerätä tietoa tietovarantoihinsa ja säilyttää niitä ovat tehneet täytäntöönpanoasetuksen valmistelusta haastavaa. Direktiiviä tarkentavan asetuksen puuttuessa ei Suomessa tai muissa Euroopan unionin jäsenmaissa ole pystytty tarkemmin arvioimaan, mitä organisaatioita ja tietoaineistoja arvokkaita tietoaineistoja koskeva sääntely koskee, ja miten se vaikuttaa tietoaineistojen avaamiseen jatkossa.

Avoin kuuleminen auki – toimialoja kannustetaan lausumaan

Euroopan komissio on nyt julkistanut avoimen Have your say -kuulemisen arvokkaiden tietoaineistojen täytäntöönpanoasetuksesta. Kuuleminen on käynnissä 21. kesäkuuta saakka. Valtiovarainministeriö kokoaa kansallisen yleisnäkemyksen, mutta kaikkia toimialoja ja arvokkaiden tietoaineistojen kanssa toimivia kannustetaan antamaan palautetta osaltaan. Samalla suositellaan tutustumista julkaistavien tietojen kuvauksiin ja niiden merkitykseen Suomen kannalta. 
Komissio on ehdottanut täytäntöönpanolle kuuden kuukauden siirtymäaikaa. Se on lähtökohtaisesti liian lyhyt aika, mutta siihen kannattaa kuitenkin varautua. Tarkkaa ajankohtaa täytäntöönpanoasetuksen julkaisemiselle ei voida vielä ennustaa.

Täytäntöönpanoon valmistaudutaan työryhmällä ja keskustelutilaisuudella

Valtiovarainministeriö valmistautuu täytäntöönpanoon kokoamalla vapaamuotoisen ryhmän vastuuviranomaisten edustajista. Pyydämme ilmoittamaan vastaavan henkilön tai henkilöiden nimet mahdollisimman pian osoitteeseen [email protected]

Kommentointiajan lyhyyden vuoksi aiheesta järjestetään nopealla aikataululla kaikille avoin keskustelutilaisuus verkossa (Teams-toteutus) perjantaina 10.6.2022 klo 12.00-13.30. Lisätietoja ja linkki tilaisuuteen tapahtumasivulla.

Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Riitta Autere, puh. 02955 30436, riitta.autere(at)gov.fi
Johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen, puh. 02955 30364, olli-pekka.rissanen(at)gov.fi

Julkisen hallinnon ICT