Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Stubb: OECD:lta tukea hallituksen linjalle - huoli Suomen työllisyysasteesta aiheellinen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2016 11.06
Tiedote

Valtiovarainministeri Alexander Stubb pitää teollisuusmaiden järjestö OECD:n arviota Suomen taloudesta osuvana ja haluaa, että suositukset otetaan vakavasti. Stubb on OECD:n lailla huolissaan Suomen verrattain matalasta työllisyysasteesta, joka OECD:nkin analyysin mukaan johtuu jäykistä työmarkkinoista, kannustinloukuista ja työvoiman osaamisesta. Ministeri kommentoi OECD:n Suomi-raporttia tänään Helsingissä pidetyssä julkistustilaisuudessa.

- OECD:n keskeinen viesti Suomelle on, että meidän täytyy saada yhä useampi suomalainen työelämään, jotta voimme pitää kiinni hyvinvointimallistamme. OECD:n mukaan se edellyttää työn verotuksen keventämistä, kannustinloukkujen purkamista, osaamisen kehittämistä ja työmarkkinoiden joustavuutta. Olen analyysistä samaa mieltä. Siksi hallitus on asettanut työn etusijalle päätöksenteossaan, Stubb sanoo.

OECD:n mukaan työttömyysjaksot Suomessa venyvät, koska etuudet ja aktivointitoimet eivät kannusta nopeaan paluuseen työmarkkinoille. Suomen haasteena ovat esimerkiksi työmarkkinoiden jäykkyys, perhevapaiden vaikutus naisten työllisyyteen, työnteon korkea verotus sekä liian tiukat pätevyysvaatimukset ja työntekijöiden osaamisen sopeuttaminen muuttuneisiin rakenteisiin.

- OECD:n raportti vahvistaa näkemystämme sekä Suomen haasteiden syvyydestä että tarvittavista ratkaisuista. Kyse on rakenteellisesta ongelmasta, joka voidaan ratkaista vain uudistamalla rakenteita, Stubb toteaa.

- Hallituksella on selkeä linja: lisää työtä Suomeen. Haluamme, että työn tekeminen ja työn teettäminen ovat nykyistä palkitsevampaa. Se tapahtuu mm. alentamalla yksikkötyökustannuksia ja edistämällä työehdoista ja palkoista sopimista työpaikoilla. Työntekijöiden palkkaamisesta pitää helpottaa esimerkiksi pidentämällä työntekijän koeaikaa, helpottamalla määräaikaisten työsuhteiden solmimista ja lyhentämällä irtisanomistilanteisiin liittyvää takaisinottovelvoitetta. Lisäksi teemme työn vastaanottamisesta houkuttelevampaa esimerkiksi keventämällä työn verotusta ja lyhentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Kaikki tähtää siihen, että useampi suomalainen pääsee töihin, Stubb sanoo.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Suvi Aherto, puh. 050 3496121