Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Muutoskustannukset ja ensimmäisten vuosien rahoitus nousivat esille maakuntaneuvotteluissa

Valtiovarainministeriö
23.3.2018 14.15
Tiedote

Valtiovarainministeriö on käynyt tulevien maakuntien rahoitukseen ja kustannuskehitykseen liittyvät simulointikeskustelut kaikkien maakuntien kanssa.

Simulointikierros maakuntalain 13 §:n mukaisista neuvotteluista maakuntien kanssa käytiin 16.–23. maaliskuuta 2018. 

Neuvotteluissa arvioitiin kunkin maakunnan osalta valtion rahoituksen riittävyyttä, maakunnan kustannuskehitystä sekä uudistuksen kannalta välttämättömiä muutoskustannuksia.

"Maakunnissa on hyvä, tekemisen ja eteenpäin katsomisen meininki, joka välittyi kaikista kahdeksastatoista neuvottelusta. Maakunnat ovat erilaisia ja myös niiden valmistelu on eri vaiheessa", kertoo neuvotteluita johtanut alivaltiosihteeri Päivi Nerg

Kustannusten kasvun hillintä on yhteinen haaste

Uudistuksen pidemmän aikavälin tavoitteena on kustannusten kasvun hillintä. Nergin mukaan tämä on iso, yhteinen haaste kaikille. 

"Simuloinnin oppi on, että kustannusten kasvun hillinnän keinot ja potentiaali vaihtelevat maakunnittain. Maakunnan koko ei näyttäisi vaikuttavan kykyyn tuottaa palvelut kustannustehokkaasti. Parempien palveluiden ja tuottavuuden kehittämisessä maakunnat nostivat esille laajan integraation merkityksen esimerkiksi sosiaali- ja terveys- sekä kasvupalveluissa."

Muutoskustannuksia käsiteltiin kaikissa neuvotteluissa

Neuvotteluissa käsiteltiin kaikkien maakuntien osalta myös muutokseen ja siirtymävaiheen rahoitukseen liittyviä kustannuspaineita. Nergin mukaan maakuntien huoli muutoskustannuksista ja ensimmäisten vuosien rahoitukseen liittyvistä haasteista on tunnistettu ja tilannetta analysoidaan huolellisesti saadun lisätiedon perusteella. 

"Arviota kustannuksista lähdetään maakuntien ja ministeriöiden yhteistyönä tarkentamaan, jotta kaikilla on sama tieto ja käsitys kustannuksista. Myös laskelmia päivitetään seuraavan kerran jo huhtikuussa ja taas uudelleen syksyllä."

Harjoittelulla tietoa prosessien toimivuudesta

Maakuntatalouden neuvotteluiden simuloinnin tavoitteena oli myös saada harjoittelun avulla kokemusperäistä tietoa maakuntien talous- ja ohjausprosessin toimivuudesta niin maakunnissa kuin keskushallinnossakin. Maakuntatalouden neuvotteluiden simuloinnista kerätään palaute neuvotteluihin osallistuneilta maakunnilta sekä valtion edustajilta huhtikuun alussa. 

"Palaute hyödynnetään ohjauksen jatkon suunnittelussa yhdessä maakuntien kanssa. Ohjauksen jatkokehittämisen kannalta oleellista on myös valtioneuvoston yhtenäisyyden tiivistäminen", sanoo Nerg. 

Palautetilaisuus järjestetään simulointiin osallistuneille 25. toukokuuta 2018. Syksyllä 2018 laaditaan osana maakuntatalouden simulointia koetalousarvio, joka kattaa koko maakunnan toiminnan. Ensimmäiset varsinaiset maakuntatalouden neuvottelut käydään ensi vuonna tammi-helmikuun vaihteessa.

Lisätietoja: 

alivaltiosihteeri Päivi Nerg, puh. 050 431 3604, paivi.nerg(at)vm.fi
finanssineuvos Teemu Eriksson, puh. 029 50 30177, teemu.eriksson(at)vm.fi
neuvotteleva virkamies Katja Palonen, puh. 029 50 30322, katja.palonen(at)vm.fi
erityisasiantuntija Antto Korhonen, puh. 029 50 30547, antto.korhonen(at)vm.fi