Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Selvitys ikääntyneiden pitkäaikaispalvelujen harmonisoinnista maakunnissa käynnistynyt

Valtiovarainministeriö
27.6.2019 14.52
Tiedote

Keväällä 2019 käynnistynyt valtioneuvoston selvityshanke valottaa ikäihmisten pitkäaikaispalvelujen myöntämiskriteerien yhdenmukaistamisen vaikutuksia palvelurakenteisiin ja kustannuksiin maakunnissa. Kriteerien yhdenmukaistaminen on väistämätöntä, kun järjestämisvastuu siirtyy suuremmalle toimijalle. Yhdenmukaistamisen myötä yhdenvertaisuus palveluissa paranee ja palvelurakenne yhtenäistyy.

Hankkeen tavoitteena on ymmärtää, minkälaisia vaikutuksia ikääntyneiden palvelujen myöntämiskriteerien yhdenmukaistamisella on ollut maakunnissa, joissa yhdenmukaistaminen on jo toteutettu kuntayhtymän toimesta, esimerkiksi Kainuu ja Etelä-Karjala. Samalla voidaan tehdä päätelmiä, minkälaisia vaikutuksia yhdenmukaistamisella olisi muissa maakunnissa ja valtakunnallisella tasolla. Vaikutuksia arvioidaan sekä kustannusten että palvelutarjonnan kannalta.

Ikääntyneiden pitkäaikaispalvelujen harmonisoinnin toteutumista ja kriteerien yhdenmukaistamisen vaikutusta palvelurakenteisiin tarkastellaan tilastollisen analyysin ja asiantuntijahaastattelujen avulla. Harmonisoinnin kustannusvaikutuksia arvioidaan erilaisten palvelutasojen mukaisilla skenaarioilla

Selvitystyö tukee sekä valtakunnallista päätöksentekoa että kuntia ja kuntayhtymiä sosiaali- ja terveysuudistukseen valmistautumisessa parantamalla käsitystä harmonisoinnin haasteista ja kustannusvaikutuksista.

Selvitys on osa valtioneuvoston vuoden 2019 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Selvityksen toteuttaa Nordic Healthcare Group. Tutkijaryhmään kuuluu lisäksi asiantuntijoita Aalto-yliopistosta, ohjausryhmässä on edustus valtiovarainministeriön lisäksi sosiaali- ja terveys- sekä ympäristöministeriöstä.

Hankekuvaus valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan verkkosivustolla

Lisätietoja:

Tero Tyni, budjettineuvos, valtiovarainministeriö, p. 02955 30531, [email protected]
Riikka-Leena Leskelä, tutkimusjohtaja, Nordic Healthcare Group, p. 050 410 0737, [email protected]