Hyppää sisältöön
Media

Suomen Kaasuverkko sulautuu Gasgridiin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2022 13.16
Tiedote

Valtioneuvosto oikeutti 24. helmikuuta valtiovarainministeriön Suomen valtion puolesta hyväksymään valtion kokonaan omistaman Suomen Kaasuverkko Oy:n sulautumisen Gasgrid Finland Oy:hyn.

Suomessa kaasun siirrosta vastaa Gasgrid Finland Oy. Valtio omistaa osan Gasgridista suoraan ja osan erityistehtäväyhtiö Suomen Kaasuverkon kautta. 

Suomen Kaasuverkolla oli pankkilainaa lähes 288 miljoonaa euroa. Valtioneuvoston talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksen mukaisesti vuoden 2021 kolmanteen lisätalousarvioon otettiin Suomen Kaasuverkon pääomittamiseen ja pankkilainan pois maksamiseen tarvittava määräraha, jolla yhtiö maksoi pankkilainan pois elokuussa 2021. Samalla Suomen Kaasuverkon rooli erityistehtäväyhtiönä lakkasi ja sen sulautuminen (niin kutsuttu vastavirtasulautuminen) Gasgridiin tuli mahdolliseksi ja tarkoituksenmukaiseksi. Yhtiöiden yhdistymisen seurauksena Gasgridin omistusrakenne selkiytyy, kun valtion suora omistus- ja äänivaltaosuus Gasgridista on 100 prosenttia.

Järjestelyllä ei ole suoranaisia vaikutuksia valtion budjettitalouteen eikä se aiheuta veroseuraamuksia. Omistusrakenteen yksinkertaistaminen vähentää jonkin verran hallinnollisia kuluja, kun holdingrakenne purkautuu.

Gasgrid Finland Oy on valtiolle strategisen intressin yhtiö, minkä vuoksi valtion tulee pysyä vahvana omistajana, eikä valtiolla ole tarvetta siirtää kaasuverkkotoimintaan liittyvää liiketoimintariskiä ulkopuoliselle rahoittajalle.

Lisätietoja:
Finanssineuvos Urpo Hautala, puh. 02955 30276, urpo.hautala(at)gov.fi