Hyppää sisältöön
Media

Suomi 100 -kolumnisarja
Petteri Orpo: Satavuotias Suomi hakee kasvua

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 31.1.2017 17.30
Kolumni
Petteri Orpo.

Petteri Orpo astui valtiovarainministerin pestiin Suomen siirtyessä taas kasvuaikaan. Julkisen talouden tasapainottaminen vaatii kuitenkin vielä paljon työtä, ja valtiovarainministerin kalenteri on täynnä.

Ensimmäinen iso haasteeni ministerinä oli budjetin teko. Kun aloitin työt valtiovarainministeriössä kesätauon jälkeen elokuun alussa, alettiin heti tehdä budjettia. Julkisen talouden tila oli ja on todella haastava: meillä on hallituksen säästöohjelma, ja liikkumavaraa ei ole.

Ensimmäisen budjetin tekoon liittyi myös paljon oppimista. Totesimme täällä VM:ssä elokuun alussa, että emme ole hallituksen tavoiteuralla niin julkisen talouden tasapainottamisessa kuin työllisyysasteessakaan. Pitää tehdä lisää.

Valmistelu aloitettiin VM-vetoisesti, ja saatiin aikaan uusia työllisyyttä lisääviä toimia, mihin olin tyytyväinen.  Prosessiin liittyi työmarkkinaneuvotteluja ja hallituspuolueiden välisiä neuvotteluja. Kalenteri oli heti alusta lähtien aivan täpötäynnä. Koko prosessi oli mieleenpainuva.

Vaikka tiesin siitä ennakkoon, silti minut yllätti, kuinka hyvää ja osaavaa, huippuasiantuntevaa väkeä valtiovarainministeriössä on. Täällä on upeita ihmisiä ja todella Suomen parasta osaamista eri sektoreilta.

Eurooppalainen ulottuvuus on läsnä

Olen myös oppinut pitämään euroryhmä- ja Ecofin-työskentelystä. Eurooppalainen ulottuvuus on voimakkaasti läsnä valtiovarainministeriössä. Olemme yhteisessä valuutassa, ja meidän pitää koko ajan tehdä yhteistyötä komission ja EU:n keskuspankin kanssa.

Ja tietysti kokouksissa tapaa eurooppalaiset kollegat. Se on hyvin haastavaa, mutta hyvin mielenkiintoista työtä ja todella tärkeää Suomen kannalta. Se on ollut hieno osa tehtäviäni.

Suunta vähitellen kohti parempaa

Kun katsoo isoa kuvaa, niin näkee, että Suomi on selkeästi jättänyt laman taakseen ja nyt mennään parempaan suuntaan. Se on todella tärkeä muutos, kun tässä on 7–8 vuotta menty nollakasvulla tai jopa miinuskasvulla. Nyt selkeästi kaikki näyttää siltä, että on siirrytty kasvuaikaan.

Olen kuitenkin joutunut myös ottamaan perinteisen valtiovarainministerin roolin ja muistuttamaan, että ei tässä vielä ole Suomen ongelmia ratkaistu. Lievä, noin prosentin talouskasvu ei riitä julkisen talouden tasapainottamiseen. Kaikki siihen liittyvä keskustelu tässä loppuvuonna ja vuodenvaihteen ympärillä on ollut aika kovaa keskustelua ammatillisesti.

Unelmatyössä

Olen kohta kymmenen vuotta ollut kansanedustajana ja sitä ennen erityisavustajan tehtävissä, pyörinyt politiikan ympärillä.

Muistan hyvin sen hetken, kun olin ensimmäistä kertaa eduskunnan täysistunnossa valtiovarainministerinä esittelemässä budjettiesitystä. Pysähdyin hetkeksi ja ajattelin, että nyt on kansantaloustieteilijä päässyt kyllä aika mielekkääseen paikkaan.

Petteri Orpo

valtiovarainministeri 2016–

Kirjoitus avaa Suomen valtiovarainministerien kolumnisarjan, joka on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Tekstit edustavat kirjoittajien omaa näkemystä.

Talouspolitiikka