Hyppää sisältöön
Media

Suomi ja Viro perustavat yhteisen instituutin kehittämään X-Road -teknologiaa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 7.3.2017 17.36
Tiedote

Suomi ja Viro tiivistävät yhteistyötään uuden Nordic Institute for Interoperability Solutions -instituutin myötä. Suomi ja Viro allekirjoittivat sopimuksen instituutin perustamisesta 7. maaliskuuta osana Viron presidentin Kersti Kaljulaidin valtiovierailua. Viroon perustettava instituutti toimii yksityisoikeudellisena yhdistyksenä ja sen tavoitteena on kehittää digitaalisessa palveluväylässä käytettävää X-Road -teknologiaa.

Viron yrittäjyys- ja informaatioteknologiaministeri Urve Palo ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen allekirjoittivat sopimuksen instituutin perustamisesta maiden yhteisessä Business Forumissa. Yhdistyksen perustamissopimuksen osapuolina ovat Suomesta valtiovarainministeriö ja Viron puolelta majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM). Ministeri Mykkänen allekirjoitti sopimuksen julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaavan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen valtuuttamana.

Yhteistyö useamman valtion kesken on nyt mahdollista

Instituutin tavoitteena on yhteistyön pitkäjänteisyys, laadun varmistaminen, kyvykkyys rajat ylittäville sähköisen hallinnon infrastruktuurin komponenteille sekä X-Roadin operatiivisen kehittämisen ja strategisen hallinnan varmistaminen. Tavoitteena ovat myös resurssien säästäminen, käytännön yhteistyön ja kokemusten jakaminen sekä kehitysinnovaatioiden vahvistaminen. Toimintamalli on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

”Uudella instituutilla syvennetään merkittävästi yhteistyötä Suomen ja Viron välillä. Se mahdollistaa rajat ylittävän yhteistyön myös useamman valtion kesken. Aikaisemmin rajat ylittävässä toiminnassa on edellytetty kahdenkeskisiä sopimuksia”, sanoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Instituutti vakiinnuttaa määräaikaisten sopimusten pohjalta tehtävän yhteistyön seuraaviksi vuosiksi eteenpäin ja jäsenillä on edelleen oikeus tehdä myös omaa kehittämistyötä.

Instituutti jatkaa hyvin käynnissä olevaa yhteistyötä Suomen ja Viron välillä

Suomessa julkisen hallinnon organisaatioille ensisijainen tiedonsiirtoratkaisu Suomi.fi -palveluväylä perustuu X-road-teknologiaan. Palveluväylä on otettu Suomessa käyttöön 2015 osana Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelmaa, ja julkishallinnon organisaatiot on velvoitettu sen käyttöön lailla. Instituutti jatkaa ohjelmassa aloitettua toimivaa yhteistyötä Suomen ja Viron välillä. Kevään 2017 aikana Viron X-road ja Suomen palveluväylä on tarkoitus kytkeä teknisesti yhteen.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen, puh. 02955 30364, olli-pekka.rissanen(at)vm.fi

Ministerin erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 02955 30216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi

Anu Vehviläinen Julkisen hallinnon ICT Kai Mykkänen