Hyppää sisältöön
Media

Suomi jatkaa tasaisena suorittajana kansainvälisessä avoimen datan vertailussa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2022 14.41
Uutinen

Suomi on sijoittunut 15. sijalle kansainvälisessä Open Data Maturity in Europe 2022 -vertailussa. Vuosittain tehtävästä vertailusta vastaa Euroopan komission avoimen datan portaali (data.europa.eu) ja tänä vuonna mukana on 35 maata. Suomen sijoitus parani yhden pykälän viime vuodesta. Parhaiten vertailussa pärjäsivät Ranska, uutena mukana ollut Ukraina sekä Puola.

Open Data Maturity -vertailussa tarkastellaan Euroopan maiden avoimeen dataan liittyvien politiikkatoimien kehitystä, datan uudelleenkäytön vaikuttavuutta ja sen seuraamista, kansallisia avoimen datan portaaleja sekä avatun datan laatua. Sijoittumisensa mukaan maat jaetaan neljään ryhmään: edelläkävijöihin, nopeisiin etenijöihin, seuraajiin ja aloittelijoihin.

Lähimmäs vertailun maksimitulosta (100 %) ylsi Ranska, jonka tulos on 97 %. Kaikkien kahdeksan edelläkävijämaan tulokset ovat 91 % tai sen yli. Nopeiden etenijöiden viiden maan tulokset vaihtelevat neljän prosenttiyksikön sisällä. Seuraajien ryhmän kärjessä ovat Saksa 82 % sekä Suomi ja Alankomaat tasatuloksellaan 81 %. Seuraajien ryhmän 14 maata mahtuvat kaikki 17 prosenttiyksikön vaihteluvälille.

Neljästä tarkastellusta osa-alueesta Suomi on avoimen datan laadussa jaetulla neljännellä sijalla 88 % tuloksellaan yhdessä Tšekin kanssa. Kansallisen avoimen datan portaalin osalta Suomen 91 % tarkoittaa jaettua 7. sijaa yhdessä Luxemburgin ja Espanjan kanssa. Belgian ja Suomen todetaan parantaneen eniten suoriutumistaan kansallisen portaalin osalta. Suomen kansallista avoindata.fi -portaalia ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. 

Lisätietoja: 
Neuvotteleva virkamies Riitta Autere, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 436, riitta.autere(at)gov.fi