Hyppää sisältöön
Media

Täydentävästä talousarvioesityksestä linjaus Kemin investointitilanteeseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2021 14.12
Tiedote

Hallitus on käsitellyt Kemin Metsä Fibren biotuotetehtaan vaatimia investointeja liikenneyhteyksiin osana vuoden 2022 talousarvioesityksen täydentämistä.

Asiasta tehtiin seuraava pöytäkirjamerkintä: ”Metsä Fibre biotuotetehdashankkeen edellyttämien logistiikkainvestointien vaikutusta Kemin kaupungin talouteen kokonaisuutena tarkastellaan ja mahdollisista valtion toimenpiteistä päätetään vuosien 2023–2026 julkisen talouden suunnitelman ja vuoden 2022 lisätalousarvioesityksen yhteydessä.”

Metsä Fibren uusi tehdas edellyttää Kemiltä rahoitusta liikenneinfran, erityisesti tieverkon ja sataman, parantamiseen. Liikenne- ja viestintäministeriössä jo päätetty 170 miljoonan euron panostus Metsä Fibren investointia tukeviin väyläratkaisuihin Kemissä ja Pohjois-Suomessa jättää edelleen kaupungille mittavan investointitarpeen. Kemi on ollut kaupungin vaikeasta investointitilanteestaan hallitukseen yhteydessä. Valtioneuvosto ja vastuuministeriöt pyrkivät löytämään tilanteeseen ratkaisun.

”Metsä Fibren investointi on erittäin positiivinen Suomen talouden ja työllisyyden kannalta. Hallitus ymmärtää, että tilanne vaatii Kemin investointien kannalta vielä ratkaisuja. Pyrimme löytämään ratkaisuja usean eri ministeriön yhteistyöllä. Haluamme myös kuulla Kemin kaupungin näkemyksiä tilanteesta”, sanoo kuntaministeri Sirpa Paatero.  

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa uuden biotuotetehtaan Kemiin. Tehtaan on määrä käynnistyä vuonna 2023. Hallitus antoi torstaina 18. marraskuuta eduskunnalle esityksensä vuoden 2022 talousarvioesityksen täydentämisestä.

Lisätiedot:

kuntaministerin erityisavustaja Tiina Isotalus, p. 029 553 0213