Hyppää sisältöön
Media

Uusi toimintamalli kuvaa tiedon jakamisen vaiheita ja toimintatapoja

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.3.2022 10.54
Tiedote

Valtiovarainministeriö on julkaissut yhdessä Digi- ja väestötietoviraston kanssa tiedon jakamisen toimintamallin, jolla edistetään julkishallinnon julkisen tiedon jakamista ja hyödyntämistä yhteiskunnassa. Toimintamalli vastaa tunnistettuihin tarpeisiin yhteen paikkaan kootuista käytännönläheisistä ohjeista ja parhaista käytännöistä.

Toimintamalli on suunnattu erityisesti julkiselle hallinnolle, mutta se on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Se sisältää yleistason kuvausta tiedon jakamisen vaiheista, huomioonotettavista velvoitteista ja suosituksista, hyväksi havaituista toimintatavoista sekä tiedon avaamisen hyötyjen, riskien ja kustannusten arviointimenetelmän. 

Toimintamalli ei ole itsessään virallinen suositus, ohje tai linjaus. Sisältöä voi hyödyntää soveltuvilta osin harkitessaan, suunnitellessaan tai kehittäessään tiedon jakamista avoimena tietona tai muutoin laajempaan käyttöön. 

Digi- ja väestötietovirasto ylläpitää ja päivittää toimintamallia avoindata.fi-palvelussa. Mallin sisältö julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi ja mahdollisesti myös englanniksi. Lisäksi sisällön tueksi tuotetaan kaikille avoin eOppiva-verkkokoulutus vuoden 2022 aikana.

Toimintamallia on valmisteltu Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hankkeessa avoimella yhteistyöllä sidosryhmien kanssa. Sisällöntuotantoon ovat osallistuneet valtiovarainministeriön ja Digi- ja väestötietoviraston lisäksi Tilastokeskus, Helsingin kaupunki (Helsinki Region Infoshare), Valtiokonttori, Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja Open Knowledge Finland ry. Työskentelyä on tukenut Deloitte Consulting Oy. 

Lisätietoja:
Hankepäällikkö Tanja Lahti, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 650, tanja.m.lahti(at)gov.fi
Kehityspäällikkö Mika Honkanen, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 0295 535 078, mika.honkanen(at)dvv.fi