Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio
Maailmantalouden näkymät aiheena ilmastokoalition kevätkokouksessa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2022 8.42
Tiedote

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio kokoontuu kevätkokoukseensa tiistaina 19. huhtikuuta. COVID-19-pandemian takia kokous järjestetään virtuaalisena Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kevätkokousviikon yhteydessä. Suomi on toiminut koalition toisena puheenjohtajana vuodesta 2019 alkaen ja kokouksessa päätetään puheenjohtajakauden jatkamisesta vielä vuodella kevääseen 2023 asti.

Kokous käsittelee maailmantalouden näkymiä ja niiden vaikutusta ilmastopoliittiseen päätöksentekoon talouspolitiikan näkökulmasta. Ministerien keskustelun taustalla on tämän hetkinen geopoliittinen tilanne, joka on asettanut paineita energian hinnalle ja saatavuudelle. Kokouksessa keskustellaan siitä, miten muuttunut tilanne vaikuttaa vihreään siirtymään ja ilmastotavoitteisiin. Kokouksen pääpaino on erityisesti hiilen hinnoittelua koskevissa kansainvälisissä aloitteissa ja uudistuksissa. 

Valtiovarainministerit julkaisevat kokouksen yhteydessä julkilausuman. Kevätkokouksessa käytävät keskustelut valmistelevat osaltaan myös koalitiota Egyptin Sharm-el-Sheikhissä järjestettävään COP27:ään.

Valtiovarainministerien lisäksi vuosikokoukseen osallistuu myös instituutionaalisia yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi Maailmanpankkia kokouksessa edustaapääjohtaja David Malpass, IMF:ää toimitusjohtaja Kristalina Georgieva ja WTO:ta pääjohtaja Ngozi Okonjo-Iweala.

Ilmastokoalitiossa mukana jo 71 maata

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio pyrkii tuomaan ilmastonmuutoksen osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen suunnittelua. Koalitio perustettiin huhtikuussa 2019 Washingtonissa Suomen aloitteesta. Koalitio on viimeisen vuoden aikana laajentunut 11 uudella jäsenmaalla kattaen 71 jäsenmaata, jotka ovat sitoutuneet niin sanottuihin Helsingin periaatteisiin

Kevätkokouksessa päätetään Suomen jatkamisesta koalition puheenjohtajana huhtikuuhun 2023 asti, yhdessä Indonesian kanssa. 

Lisätietoja:
Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)gov.fi