Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio esitteli toimintasuunnitelmansa YK:n ilmastokokouksessa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2019 19.00
Tiedote

Valtiovarainministerien yhteistyö ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eteni, kun ilmastokoalitio esitteli toimintasuunnitelmansa YK:n ilmastokokouksessa Madridissa 9. joulukuuta.

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio osallistui YK:n ilmastokokoukseen ensimmäistä kertaa. Koalition puheenjohtajina toimivat valtiovarainministeri Mika Lintilä ja Chilen valtiovarainministeri Ignacio Briones Rojas. Madridin kokouksessa Suomea edusti valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen.

”Koalition kautta rakennamme osaamista, luomme kanavat yhteistyölle sekä haemme toimivia toteuttamiskelpoisia ratkaisuja. Erityisen tärkeää on varmistaa, että hiilineutraaliin talouteen siirtyminen tapahtuu mahdollisimman kustannustehokkaasti ja että samalla otetaan huomioon vaikutukset talouteen ja yhteiskuntaan mahdollisimman laajasti. Seuraavaksi aloitamme keskustelut todellisista politiikkakysymyksistä,” sanoo valtiovarainministeri Mika Lintilä.

Koalition tavoitteena on tuoda ilmastonmuutos osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen suunnittelua. Valtiovarainministerit hyväksyivät toimintasuunnitelmansa Washingtonissa 19. lokakuuta. Toimintasuunnitelma kattaa kolme pääaluetta:

  • hiilipäästöjen hinnoitteluratkaisut
  • ilmastonäkökohtien tuominen osaksi talouspolitiikkaa sekä
  • yksityisen rahoituksen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio perustettiin huhtikuussa Washingtonissa Suomen aloitteesta. Koalitiossa on 51 jäsenmaata, jotka ovat sitoutuneet Helsingin periaatteisiin. Jäsenmaat kattavat noin 30 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja noin 18 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Ministerit tapaavat seuraavan kerran huhtikuussa Washingtonissa. Huhtikuun kokouksessa käsitellään hiilen hinnoittelua eli päästökauppajärjestelmiä, hiiliveroja ja fossiilisten polttoaineiden tukia.

Toimintasuunnitelma (Santiago Action Plan, englanniksi)

Koalition valtiovarainministerien julkilausuma (englanniksi)

Taustatietoa ilmastokoalitiosta (englanniksi)

Helsingin periaatteet (englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi
Finanssiasiantuntija Eeli Jaakkola. puh. 02955 30160, eeli.jaakkola(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Niina Nurkkala, puh. 050 347 2661, niina.nurkkala(at)vm.fi

Mika Lintilä Talouspolitiikka