Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiovarainministeriö selvittää yhdenmukaisia valtionavustuskäytäntöjä

Valtiovarainministeriö
16.12.2020 12.58
Tiedote

Valtiovarainministeriön valtionavustushankkeessa selvitetään, miten rahapelituotoista valtionavustuksia myöntävien ministeriöiden avustuskäytäntöjä voitaisiin yhdenmukaistaa. Tavoitteena on, että yhdistykset voivat hakea valtionavustuksia entistä sujuvammin.

Maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö myöntävät yhdistyksille valtionavustuksia rahapelituotoista. Valtiovarainministeriön Valtionavustustoiminnan kehittäminen ja digitalisointi -hankkeessa toimiva jaosto on selvittänyt ministeriöiden erilaisia valtionavustuskäytäntöjä ja tehnyt alustavat ehdotukset niiden yhdenmukaistamiseksi. Jaoston tehtävä perustuu pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaan (2019).

Jaosto ehdottaa esimerkiksi, että 

  1. yhdistysten toiminta-avustusten myöntämistä varten määriteltäisiin yhteiset arviointi- ja vastuullisuuskriteerit
  2. rahapelituotoista valtionavustuksia myöntävät ministeriöt yhdenmukaistaisivat valtionavustusprosessejaan tarvittavine tietoineen ja
  3. selvitettäisiin, millä edellytyksillä yhdistysten toimintojen erilaisia rahoituslähteitä voitaisiin sovittaa yhteen.

Ehdotusten tavoitteena on, että yhdistykset voivat hakea valtionavustuksia entistä sujuvammin. Tarkoituksena on myös kehittää valtionapuviranomaisten yhteistyötä, valtionavustusten hakijoiden palveluja ja kansalaisyhteiskunnan elinvoimaisuutta. Ehdotukset tehneessä jaostossa toimii myös erikseen nimettyjä kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Jaosto on koonnut kaikki alustavat ehdotuksensa väliraportiksi, josta se toivoo avointa, laajaa ja kantaa ottavaa keskustelua. Jaosto ottaa esimerkiksi ministeriöiden ja muiden valtionapuviranomaisten sekä valtionavustusten hakijoiden lausunnot huomioon valmistellessaan ehdotuksiaan ja loppuraporttiaan, jonka se julkaisee toukokuussa 2021.

Valtiovarainministeriö lähetti jaoston väliraportin lausuntokierrokselle tiistaina 15. joulukuuta Lausuntoaika päättyy 31. tammikuuta 2021.

Lisätietoja 

neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson, puh. 0295 150 348, niklas.wilhelmsson(at)om.fi
erityisasiantuntija Mikko Lehtonen, puh. 0295 516 0197, mikko.lehtonen(at)vm.fi