Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät ilmastorahoitusta ja talouden elpymistä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2021 17.08
Tiedote
Annika Saarikko
Kuva: EU

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea euroryhmän ministereiden kokouksessa maanantaina 4. lokakuuta sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa tiistaina 5. lokakuuta. Molemmat kokoukset järjestetään Luxemburgissa.

Euroryhmän asialistalla on talouskehitys muun muassa energian hintojen näkökulmasta. Lisäksi euroryhmä keskustelee siitä, miten hyvin jäsenmaiden elpymis- ja palautumissuunnitelmat noudattavat suosituksia euroalueen talouspolitiikasta.

Euroryhmän aiheet (päivitetään kokouksen jälkeen)

Ilmastorahoitus esillä neuvostossa

Neuvosto hyväksyy päätelmät ilmastorahoituksesta kehittyvien maiden tukemiseksi. Päätelmät muodostavat EU:n neuvottelumandaatin rahoitusasioissa YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Glasgow’ssa Skotlannissa 31.10.–12.11.

Päätelmäehdotuksen mukaan EU sitoutuu kiihdyttämään omia toimiaan. Unioni on valmis käymään rakentavaa keskustelua yhteisen ilmastorahoitustavoitteen korottamisesta vuoden 2025 jälkeen. Suomi voi hyväksyä päätelmät.

Valtiovarainministerit saavat tilannekatsauksen elpymis- ja palautumistukivälineen toimeenpanosta. Neuvosto on tähän mennessä hyväksynyt 18 jäsenvaltion elpymis- ja palautumissuunnitelman. Tässä kokouksessa ministerit keskustelevat Maltan suunnitelmasta. Suomi voi hyväksyä Maltan suunnitelman. 

Neuvoston aiheet (EU:n neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)
Glasgow’n ilmastokokous (ympäristöministeriö)
Elpymis- ja palautumistukiväline

Lisätietoja:
Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.