Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat EU:n talousnäkymistä ja Ukrainan kriisin talousvaikutuksista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2022 12.01
Tiedote
Ministeri Annika Saarikko

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea 23.-24 toukokuuta, kun EU- ja euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa (Ecofin) keskustellaan Ukrainan kriisin talousvaikutuksista. Komissio esittelee tässä yhteydessä 18.5. julkaisemaansa tiedonantoa Ukrainan tukemisesta ja jälleenrakennuksesta. Valtiovarainministerit saavat myös tilannekatsauksen elpymis- ja palautumistukivälineen toimeenpanosta. Komission 18.5. julkaisema REPowerEU-tiedonanto saattaa nousta myös tässä yhteydessä esille. 
 
Lisäksi esillä on ehdotus neuvoston direktiivistä monikansallisia konserneja koskevan maailmanlaajuisen vähimmäisverotustason varmistamiseksi EU:ssa. Ehdotuksesta pyritään saamaan neuvoston yleisnäkemys. 

Euroryhmässä esillä euroalueen taloustilanne

Euroryhmän asialistalla on makrotalouden ja julkisen talouden kehitys euroalueella EU-komission 16.5. julkaistun kevätennusteen valossa. Euroryhmä keskustelee myös Euroopan vakausmekanismin (EVM) toimitusjohtajan viran täyttämisestä. Nykyisen toimitusjohtajan Klaus Reglingin toimikausi päättyy lokakuussa.  

Laajennetussa kokoonpanossa kaikkien EU-maiden ministereiden kesken keskustellaan pankkiunionin syventämisen toimintasuunnitelmasta.

Lisätietoja:
Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, martti.salmi(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Annika Saarikko Nykyinen hallitus Rahoitusmarkkinat Talousnäkymät Talouspolitiikka Verotus